Projectomschrijving

Hoe kom je duurzaam aan het werk met autisme?

Vraagstuk

Het hebben van werk heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid. Slechts een kwart van de mensen met autisme heeft een baan, mede door problemen die met hun aandoening samenhangen. Kan een online zelfmanagement-tool hen ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij ze past?

Waarom belangrijk?

Voor mensen met autisme – zo’n 1% van de bevolking – is het krijgen en behouden van regulier betaald werk een forse uitdaging. Ze willen meestal graag, maar driekwart lukt het niet om duurzaam mee te doen op de arbeidsmarkt. Een betere match tussen talent en werk is nodig om meer mensen aan het werk te krijgen.

Wat is er ontwikkeld of onderzocht?

WerkWeb-Autisme is een online platform met informatie, oefeningen en tools rond studie en werk. Het platform is bedoeld voor studenten, werkzoekenden, werknemers en werkgevers/coaches. Een gratis persoonlijk ontwikkelprofiel (POP) geeft inzicht in sterke punten, verbeterpunten en de steun die nodig is.

Wetenswaardigheden

Veel activiteiten binnen het project worden uitgevoerd door mensen met autisme; van het vertalen van het WERKboek tot het realiseren van de techniek achter de website. Een deelnemer: ‘In plaats van continu te focussen op wat ik fout doe, draait het hier heel erg om positieve feedback.’

Introductiefilm WerkWebAutisme

In deze korte introductiefilm wordt uitleg gegeven over de website WerkWebAutisme. Voor wie het is, wat je er kunt vinden en hoe je ermee kunt werken.

WerkWeb Autisme: passend werk vinden en behouden

In dit filmpje vertellen Jeanet Landsman (projectleider WerkWeb-autisme, Universitair Medisch Centrum Groningen), Tony van Lieburg (technisch projectleider, Carapax) en Roy Houtkamp (ervaringsdeskundige) hoe de e-health methodiek mogelijkheden biedt voor wat betreft werk, behandeling en begeleiding aan mensen met autisme.

Downloads

Meer informatie

Boek Binnen de buitenkant

Het boek Binnen de buitenkant gunt de lezer een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Bestellen en meer informatie

   

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website