Projectomschrijving

De meeste psychische stoornissen beginnen op jonge leeftijd en vormen een belangrijk deel van de gezondheidsklachten die jongeren ervaren. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor een link tussen trauma op jonge leeftijd en diverse psychische stoornissen waarbij zelfbeeld een belangrijke rol speelt. Daarom is het verbeteren van laag zelfbeeld in getraumatiseerde jongeren een goede manier om psychische problemen op volwassen leeftijd te voorkomen.

Jeugdvriendelijke interventies

Echter, jongeren vinden nog steeds moeizaam de weg naar hulpverlening. Dit vraagt om innovatieve jeugdvriendelijke benaderingen. Recente technische ontwikkelingen openen de weg naar jeugdvriendelijke, toegankelijke, persoonlijke, snelle mobiele interventies.

Doel

Deze studie heeft als doel de nadelige gevolgen van jeugdtrauma te beperken door het aanbieden van een nieuwe therapie App (SELFIE) om zelfbeeld te verhogen. Het effect ervan wordt onderzocht bij jongeren die traumatische ervaringen hebben meegemaakt.

Betrokkenheid cliënten

Deze studie helpt jongeren met traumatische ervaringen door middel van een zelfhulp App (SELFIE) beter grip te krijgen op de klachten gerelateerd aan deze traumatische ervaringen. We hebben bij het ontwikkelen van dit studieprotocol diverse jongerenorganisaties geconsulteerd, inclusief Ixta Noa, de Nederlandse Jongeren Raad en ExpEx.

E-mental health

Preventie en behandeling van psychische klachten zonder het gebruik van internet is in de praktijk nauwelijks meer denkbaar. Interventies via internet hebben de toekomst: het is effectief, toegankelijk en de kosten zijn beperkt. Online zelfhulp interventies bereiken zo’n 2% van de populatie. Daarom financiert ZonMw diverse onderzoeken naar e-mental health.

> overzicht van e-mental health projecten

  

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website