Projectomschrijving

De grootste risicofactor voor het ontstaan van depressie is het hebben van een ouder met een stemmingsstoornis. Kinderen van ouders met een stemmingsstoornis zijn niet alleen erfelijk belast maar groeien ook op in een kwetsbare omgeving. Helaas ontwikkelt meer dan 50% van deze kinderen voor hun 35ste depressieve klachten.

Doel

Het MARIO consortium - met universiteiten, zorginstellingen, patiënt- en belangenorganisaties - heeft als centraal doel dit percentage te verlagen.

Resultaat

Ons onderzoek, onderbouwd met 2 uitgevoerde literatuurstudies, laat zien dat kennis over oorzaken van intergenerationele transmissie van depressie, herkenning van depressie in de praktijk en preventie van depressie in deze doelgroep nog verre van volledig is. Dit terwijl onze online verkenning bij 170 depressieve patiënten en hun kinderen duidelijk toont dat zij grote behoefte hebben in educatie, ondersteuning en preventie.

Download

> Literatuurstudies en online verkenning

Vervolgonderzoek

Om huidige kennishiaten aan te vullen, is er in de afgelopen maanden het MARIO-consortium opgesteld met:

  • onderzoekers
  • clinici
  • ervaringsdeskundigen
  • patiëntenverenigingen
  • gemeenten
  • zorgverzekeraars

Samen met dit consortium is een langlopend vervolgaanvraag geschreven (en gehonoreerd) met centraal doel om de vroege ontwikkeling van depressie bij kinderen van ouders met stemmingsstoornissen:

  1. beter te begrijpen
  2. te herkennen
  3. middels preventieve interventie te voorkomen
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website