Samen beslissen

Samen beslissen geeft mensen meer eigen regie in hun leven. Maar hoe pas je dat toe in onderzoek en praktijk? Tijdens het congres ‘Samen beslissen met kwetsbare mensen: een uitdaging’ vertelde projectleider Tim van de Grift, arts-onderzoeker bij het genderteam van het VUMC, hoe hij dat doet in zijn ZonMw-project ‘Gepersonaliseerde zorg voor personen met genderdysforie’.

Bij transgender personen komt de ervaren genderidentiteit niet overeen met hun lichaam. Als dit leidt tot psychische klachten dan spreekt men van genderdysforie. Door de variaties in hulpvragen van transgender personen is het een uitdaging om een behandeling vorm te geven die daarbij past. Operatieve en hormonale behandelingen zijn voor een langere tijd leidend geweest binnen medische besluitvorming, terwijl voor de doelgroep zelf psychische en sociale factoren ook een belangrijke rol spelen.

'We zitten middenin een verandering van paradigma binnen de transgenderzorg. Zorgverleners krijgen steeds meer een faciliterende rol in het ondersteunen van transgender personen tijdens de medische transitie', aldus Tim van de Grift.

Zorgproces

Om het zorgproces van transgender personen goed te begeleiden, zijn veel verschillende disciplines betrokken. Dit proces vergt veel van zowel behandelaar als ‘patiënt’. Daarom is het van belang ervoor te zorgen dat transgender personen over de juiste informatie beschikken om goede keuzes te kunnen maken.

Hulpmiddelen voor gezamenlijke besluitvorming

De verschillende behandelopties hebben medische én psychologische voor- en nadelen. Om over dit soort verschillen zinvolle gesprekken te voeren en gezamenlijk keuzes te maken, zijn instrumenten nodig. Daarom ontwikkelt Tim met zijn collega’s hulpmiddelen voor mensen met genderdysforie:

  1. een keuzehulp ter ondersteuning van ‘Shared Decision Making’ én
  2. een instrument om transgender-gerapporteerde uitkomsten (PROMs) te meten

Patiëntenparticipatie

Om hulpmiddelen te ontwikkelen die daadwerkelijk bijdragen aan de kwaliteit van het zorgproces voor de ‘patiënt’, worden transgender personen in alle fasen van het project betrokken door middel van interviews en focusgroepen. Volgens Tim moet het langetermijneffect voor de mensen zelf voorop staan. Zo verdiep en verrijk je het antwoord op de vraag welke behandeling zinvol is.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website