Projectomschrijving

Beïnvloeding van verbindingen tussen darm en brein door probiotica zijn een veelbelovende behandelmethode om de klachten en het functioneren van een deel van de patiënten met een bipolaire stoornis of schizofrenie te verbeteren.

Probiotica mogelijk effectiever

Uit twee eerdere studies met probiotica komt naar voren dat probiotica mogelijk effectiever zijn in een bepaalde subgroep met verstoringen in de darm, waardoor er een gepersonaliseerde behandeling nodig is. Dit onderzoek heeft als doel om de behandeling van de bipolaire stoornis en schizofrenie te verbeteren door de verbindingen tussen darm en brein door probiotica te beïnvloeden.

Werkwijze

In dit onderzoek wordt gekeken of het probioticum Ecologic Barrier de klachten vermindert bij patiënten met een bipolaire stoornis of schizofrenie. In deze uitbreiding worden metingen gedaan in bloed en ontlasting, om te onderzoeken of het behandeleffect voorspeld kan worden door ontsteking in en doorlaatbaarheid van de darmwand. Daarnaast wordt gekeken naar de bacteriepopulatie in de stoelgang, het immuunsysteem, het cognitief functioneren, de stofwisseling en fysieke activiteit.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website