Projectomschrijving

'De kracht van ervaringsdeskundige peer-mentoren tijdens intensieve angstexposure bij jongeren met een licht verstandelijke beperking'

 

LVB en angstproblemen

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben sneller dan andere jongeren last van angstproblemen. Toch is er nog geen goed werkende behandeling voor deze doelgroep. De huidige behandelingen sluiten niet goed aan op hun belevingswereld. Zo zijn zij bijvoorbeeld extra gevoelig voor advies en feedback van hun leeftijdsgenoten.

Exposure therapie

Met de hulp van een ervaringsdeskundige leeftijdsgenoot wil dit project nu een passende behandeling ontwikkelen. De beste behandeling voor angsten is de angst aangaan, dat wordt ook wel exposure therapie genoemd.

Doel

In dit project wordt een exposure therapie ontwikkeld en onderzocht voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. In de nieuwe therapie gaan ze hun angsten aan en krijgen daarbij hulp en advies van een ervaringsdeskundige leeftijdsgenoot. Deze leeftijdgenoot heeft de behandeling al afgerond. Omdat jongeren met een licht verstandelijke beperking extra gevoelig zijn voor advies van leeftijdsgenoten zou dit goed voor hen kunnen werken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website