Projectomschrijving

Goede slaap is belangrijk voor de geestelijke gezondheid. Slapeloosheid verhoogt de kans op psychische stoornissen en belemmert het psychisch herstel. In onze ervaring hebben andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu, ook zulke negatieve effecten. Slaapproblemen komen veel voor in de psychiatrie, maar worden weinig onderkend.   

Doel

Het doel van dit project is om de invloed van het vroeg opsporen en behandelen van slaapstoornissen op de geestelijke gezondheid te onderzoeken.

Werkwijze

Nieuw aangemelde cliënten van GGZ Drenthe zullen worden onderzocht op de aanwezigheid van slaapstoornissen. De cliënten met een slaapstoornis krijgen, naast de gebruikelijke ggz-behandeling, een behandeling voor hun slaapstoornis. In één groep begint de slaapbehandeling gelijk, in de andere groep 6 maanden later. Hierdoor kan de toegevoegde waarde van het vroegtijdig herkennen en behandelen van uiteenlopende slaapstoornissen op het verloop van psychische aandoeningen en de kwaliteit van leven worden onderzocht.

 

Uitgelicht

Vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg

De ontwikkeling, terugval of verergering van een psychische stoornis kan door vroeg ingrijpen worden voorkomen. Daarom financiert het Onderzoeksprogramma ggz 7 onderzoeken naar vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg en 5 postdocfellowships.

Bekijk de projecten

  

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website