Projectomschrijving

Yoga is populair. Mogelijk is het ook een innovatieve aanpak voor de behandeling van jonge vrouwen met depressie. Het helpt om een depressieve stemming te verminderen. Eerder onderzoek naar yoga kende echter vele beperkingen zoals kleine onderzoeksgroepen en korte follow-up periodes. Er is dus een grote behoefte aan kwalitatief hoogstaand onderzoek naar yoga als behandeling voor depressie.

Doel

In dit project onderzoeken we de effectiviteit van het toevoegen van een 9-weekse yoga interventie aan de gebruikelijke behandeling van jonge vrouwen met depressie.

De interventie

De onderzochte interventie betreft een blended interventie, bestaande uit 9 wekelijkse groepssessie van 90 minuten en een wekelijkse online module met aanvullende psycho-educatie, video om thuis te oefenen en huiswerkopdracht om het geleerde meer te integreren in het dagelijks leven. Deze online module is ontwikkeld in samenwerking met een ervaringsdeskundige en wordt momenteel getest door diverse patiënten. Naar aanleiding van hun feedback zal de online module worden geoptimaliseerd.

Werkwijze

We voeren een methodologisch sterke, gerandomiseerde, gecontroleerde studie uit naar de effectiviteit van het toevoegen van een 9-weekse yoga interventie aan de gebruikelijke behandeling. Afname van symptomen van depressie is de belangrijkste uitkomstmaat en wordt na afloop van de interventie en na 6 en 12 maanden gemeten. Daarnaast onderzoeken we kosteneffectiviteit, het effect op positief functioneren en algehele gezondheid en mogelijke cognitieve werkingsmechanismes als piekeren en zelfcompassie.

Uitgelicht

Informatievideo yoga bij depressie

Nina Vollbehr bij Sky News

Meer informatie

Implementatie- en praktijkprojecten over depressie

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Onderzoeksprogramma GGz om de herkenning en behandeling van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten te verbeteren. In totaal hebben 5 implementatie- en praktijkprojecten subsidie ontvangen.

Bekijk de 5 projecten

  

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website