Projectomschrijving

Veel depressieve jongeren krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Zij weten vaak niet dat ze depressief zijn of schamen zich voor hun klachten. Daarbij gaan jongeren liever zelfstandig met hun problemen aan de slag dan dat zij hulp zoeken. Verschillende psychologen beschrijven dat bestaande behandelingen onvoldoende aansluiten bij de behoeften van jongeren. Jongeren moeten meer zelf de controle krijgen over hun behandeling. Moderne technieken kunnen hierbij helpen.

Doel

Voor volwassenen is hiervoor een app ontwikkeld: de BoostMe app. Met deze app kan de gebruiker zelf vaststellen hoe erg de klachten zijn en een keuze maken uit verschillende op de gebruiker afgestemde oefeningen. Op dit moment is er nog niets vergelijkbaars voor jongeren beschikbaar. In dit project wordt de BoostMe app aangepast aan de behoeften van jongeren en ingezet bij:

  • jongeren met beginnende depressieve klachten
  • jongeren die in behandeling zijn
  • jongeren die hun behandeling hebben afgerond

Meer informatie

E-mental health

Preventie en behandeling van psychische klachten zonder het gebruik van internet is in de praktijk nauwelijks meer denkbaar. Interventies via internet hebben de toekomst: het is effectief, toegankelijk en de kosten zijn beperkt. Online zelfhulp interventies bereiken zo’n 2% van de populatie. Daarom financiert ZonMw diverse onderzoeken naar e-mental health.

> overzicht van e-mental health projecten

  

Implementatie- en praktijkprojecten over depressie

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Onderzoeksprogramma GGz om de herkenning en behandeling van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten te verbeteren. In totaal hebben 5 implementatie- en praktijkprojecten subsidie ontvangen.

Bekijk de 5 projecten

  

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website