Projectomschrijving

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS) is een psychiatrische aandoening die gekenmerkt wordt door dwanggedachten (opdringende, ongewilde gedachten of beelden) en dwanghandelingen (herhalend ritueel gedrag om spanning te verminderen).

Doel

In dit project werd beoogd om de relatie tussen stress en gehechtheidsstijl bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) te onderzoeken.

Resultaten

Uit een meta-analyse blijkt dat OCS sterk gerelateerd is aan zowel angstige als vermijdende (onveilige) gehechtheid. Dit biedt aanknopingspunten voor de integratie van cognitieve en op hechting gebaseerde behandelwijzen van OCS. Beeldvormend hersenonderzoek bij OCS-patiënten laat vervolgens zien dat acute stress leidt tot verminderde controle op zowel de verwerking van OCS-gerelateerde stimuli als overmatige zelfreflectie/zelftwijfel. Deze resultaten worden nog in toekomstige analyses gerelateerd aan gegevens over hechting, maar geven nu al een indicatie van het belang van stress in de ontwikkeling en uiting van OCS.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website