Projectomschrijving

Slaap helpt bij het verwerken van emotionele ervaringen. Slapeloosheid vergroot daarentegen het risico op angst, post-traumatische stress stoornis (PTSS) en depressie.

Doel

In dit project werd onderzocht hoe slapeloosheid de verwerking van emotionele ervaringen kan belemmeren. Uit de resultaten bleek dat mensen met verbrokkelde droomslaap een verminderde emotieverwerking toonden. De gebrekkige verwerking van emoties leidt tot hypergevoeligheid en gespannenheid. Dit gevoel is ook kenmerkend voor angst, PTSS en depressie. Een goede nachtrust is essentieel voor een voorspoedig herstel hiervan.

Aanpak en uitkomst

Via hersenscans (fMRI) en metingen van de elektrische activiteit van het brein (EEG) werd duidelijk hoe slaap invloed heeft op de hersencircuits van emotie. Nog belangrijker is wat er mis gaat binnen deze hersencircuits bij mensen met chronische slapeloosheid, waarbij verbrokkelde droomslaap karakteristiek is. De verkregen inzichten geven aanwijzingen voor het ontwikkelen van interventies om het risico op angst, PTSS en depressie in deze populatie te verminderen.

Uitgelicht


Meer weten? Lees ook het Mediator-artikel Het onderbewuste zichtbaar maken via MRI-scans
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website