Mobiele menu

Regio Beeld Positieve Gezondheid De Liemers. Onderzoek en dataanalyse door Proscoop voor een breed Regiobeeld en Regiovisie Positieve Gezondheid. Samenwerking van welzijnsorganisaties, Gemeente Doesburg,Burgerinitiatief Doesburg, Participatieraad Zevenaar

Projectomschrijving

Doel van regiobeeld

De Liemers is om de inwoner van de regio in beeld te krijgen en op basis hiervan het gesprek over regionale samenwerking te voeren. Dat is gelukt. Er is een intensieve dialoog en uitwisseling op gang gekomen en er zijn drie veelbelovende programma's gestart. Proscoop heeft dit regiobeeld gemaakt met steun van een aantal samenwerkende partners: Welcom, Gemeente Doesburg, Doesburgerinitiatief, Santé Partners en de Participatie Raad
Zevenaar. Na een grondige data-analyse zijn er twee rapporten opgesteld: een uitgebreide set aan tabellen met vergelijkingen en analyse en een presentatie met opvallende resultaten. Uit de meest opvallende resultaten zijn lokale en regionale aanbevelingen gehaald voor beleid.

Coronatijd

De analyse is gemaakt voordat Corona ons beleid en ons dagelijks leven, onze positieve gezondheid, ging bepalen. Dat betekent dat de situatie voor sommige onderwerpen is veranderd. Sommige cijfers zullen te positief (te laag) zijn, andere zijn misschien verbeterd.

Positieve Gezondheid

Vanwege de kracht van dit gedachtegoed is gekozen voor de insteek van Positieve Gezondheid. We zijn het erover eens dat positieve gezondheid een "mindset" is, een vertrekpunt voor gesprekken. Het is geen truc of een wondermiddel. Positieve gezondheid betekent: niet een pleister op een wond leggen maar samen bepalen wat is er nodig om iemand verder te helpen. Het kan een brug slaan tussen ‘zorg’ en ‘welzijn’. Daardoor zullen professionals niet langer als vanzelfsprekend en uitsluitend in het medische circuit zoeken. Ook zingeving en (veilig en toekomstbestendig) wonen zijn juist belangrijk. Positieve Gezondheid biedt allerlei kansrijke thema’s zoals: preventieve zorg, vroegsignalering en leefstijl.

Opvallende thema's die voor heel de Liemers gelden zijn:

  1. Eenzaamheid, bij jong en oud.
  2. Sociale problemen bij jongeren: pesten, stress en gameverslaving.
  3. Leefstijl, bewegen en preventie van chronische ziekten.

Deze thema's worden opgepakt in lokale en regionale projecten/programma's:

  1. Eenzaamheid. De sociale supermarkt van Mikado in Westervoort, Samen Zevenaar (in samenwerking met Een tegen Eenzaamheid). Welcom heeft in coronatijd in verband met signalen van eenzaamheid een nieuw trefpunt geopend in Zeddam.
  2. Liemers Leren. Een positief programma van onderwijs, welzijn en zorg voor meer stage- en werkervaringsplekken. Scholen en drie welzijnsorganisaties werken hierin samen met docenten en studenten.
  3. Proeftuin Zevenaar. Een samenwerking van bibliotheek, woningcorporatie, welzijnsorganisatie, theater en zorgorganisaties. Bestuurders van Proeftuin Zevenaar willen actieteams de ruimte geven om samen met inwoners oplossingen te maken. Dat betekent: iemand ondersteunen maar wel door iemand zelf laten uitvoeren.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Regiobeeld Positieve Gezondheid De Liemers Betreft: Onderzoek, data analyse en visievorming rondom welzijn, wonen en zorg voor de regio De Liemers. Dit zijn de gemeenten Doesburg, Duiven, Zevenaar, Montferland en Westervoort in Gelderland. Burger actief betrokken Ons doel is het in beeld brengen van de wensen en behoeften van burgers door hen actief te betrekken bij het proces om tot een regiobeeld te komen en door het onderzoek samen op te zetten en uit te voeren. In de aanvraag is op diverse manieren hun bijdrage en betrokkenheid verwerkt. Positieve Gezondheid We kiezen voor een regiobeeld met een focus op Positieve Gezondheid, omdat wij op deze manier breed kijken naar de relatie tussen Wonen-Werken-Leven-Zorgen-Meedoen (“Core, Care, Cure”). Deze focus zorgt ervoor dat hulp en zorg beter aansluiten bij dagelijkse behoeften. Mensen krijgen de juiste (vorm van) zorg, welzijn en ondersteuning, waar en wanneer zij dat nodig hebben. Er vindt voorkoming, verplaatsing en vervanging van zorg plaats. Verder krijgen wij meer zicht op (nieuwe) samenwerkingspartners (bijv. huisartsen en paramedici) met als doel de betere aansluiting op de wensen en behoeften van burgers. Voor meer toelichting op de onderzoeksaanpak en de pijlers van positieve gezondheid verwijs ik u naar de projectaanvraag en de website www.iph.nl. Professionele Samenwerking Door met een onafhankelijke expert te werken, verwachten wij dat wij op een effectievere en efficiëntere manier het gesprek met elkaar voeren over het gemeenschappelijk belang en de (meerwaarde van) samenwerking. Proscoop gebruikt de cyclus data-dialoog-doen als interactieve aanpak. Gedegen beleid en verantwoorde keuzes worden gemaakt op basis van feiten, de juiste cijfers en gefundeerde kennis. Relevante informatie wordt verzameld met en voor de betrokken partijen, geanalyseerd en vertaald (data). Op basis hiervan gaan de deelnemende partijen met elkaar in gesprek. De Proscoop-adviseur begeleidt de dialoog om te komen tot een gezamenlijke visie, beleidsvorming en concrete verbeterplannen (dialoog). Na het opstellen van een gezamenlijk gedragen plan wordt geïnventariseerd welke stappen nodig zijn om het beoogde plan te realiseren (doen). Het geheel van deze gedegen probleemanalyse leidt tot het gewenste regiobeeld. Regiovisie voor meer samenwerking Door het gezamenlijke proces en het gezamenlijke beeld, ontstaat een gesprek over de regio. Dit gesprek is gebaseerd op de informatie van en over burgers. Met de burger als uitgangspunt kunnen samenwerking, visie op de toekomst en visie op samenwerking worden besproken. Het regiobeeld geeft een aanzet voor een regionale samenwerking tussen partners.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10100442010009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K.J.H. Hillen
Verantwoordelijke organisatie:
Caleidoz welzijn Zevenaar