Mobiele menu

Ontwikkelen van nieuwe vormen van zorg, regio Urk e.o.

Projectomschrijving

De aanleiding voor het anders organiseren van zorg op Urk en in de Noordoostpolder is het wegvallen van het dichtbij zijnde regionale ziekenhuis in Lelystad is een leemte ontstaan in de beschikbaarheid van de lokale gezondheidszorg. Vanuit het ziekenhuis in Lelystad werden er spreekuren in huisartsenpraktijk Het Dok op Urk georganiseerd. Het wegvallen hiervan was een impuls om contact te zoeken met andere lokale partners om dit vorm te geven, met een verdieping naar juiste zorg op de juiste plek, in samenwerking tussen 2 ziekenhuizen in de regio, de huisartsenpraktijk, fysiotherapie, een thuiszorgorganisatie (later aan toegevoegd) en door participatie van burgers. Deze verdieping zat in het verkennen van een integraal aanbod, met gebruikmaking van taakverschuiving naar andere type professionals en gebruikmaking van digitale middelen. Zoals in het plan aangegeven ging het betrokken partners dus meer om een consortium te creëren waarin in een vernieuwende aanpak met elkaar gekeken kan worden hoe leemtes in zorg opgevangen worden, dan het specifiek aanwijzen van 1 of 2 leemtes voor de startimpuls, op basis van een regiobeeld. De regiobeelden die er waren zijn wel gebruikt om inhoudelijk te kijken wat er aan aanbod mist/ anders georganiseerd kan worden op basis van prevalentie. Op basis daarvan zijn de volgende prioriteiten geformuleerd:

  • Met het vorm geven van het samenwerkingsverband is weer een start gemaakt met het realiseren van spreekuren van specialisten vanuit het Antonius ziekenhuis in huisartsenpraktijk Het DOK, te beginnen met KNO om de toegankelijkheid voor (gezinnen met) kinderen te vergroten.
  • Daarnaast is gewerkt aan het realiseren van digitale adviesconsulten  tussen specialist en huisarts die verschillende vormen van laagdrempelige consultatie mogelijk maken en hiermee een vermindering van verwijzingen beogen. Er is een pilot gedaan met de vakgroepen dermatologie van beide ziekenhuizen (zie bijlage Evaluatie meekijkconsulten dermatologie). Hierin is een advies opgenomen voor een vervolg met differentiatie in meekijk- en adviesconsulten.
  • De werkgroep gynaecologie is gestart met het uitwerken van een vrouwenspreekuur.
  • De werkgroep orthopedie is gestart met het experimenteren met een gecombineerd spreekuur van fysio (PA) en huisarts.
  • Er een werkgroep gevormd met vertegenwoordiging vanuit de huisartsenpraktijk Het DOK, de wondverpleegkundige van het Antonius ziekenhuis en de regionale thuiszorgorganisaties ZONL en Talma en het lokale verzorgingshuis, om tot afstemming te komen van wondbehandeling. Doelstelling is om de versnipperde zorg en het grote verschil in gebruik van verbandmiddelen goed op elkaar af te stemmen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In de regio Noordoostpolder/ Urk hebben we eind 2018 te maken gehad met het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Hierdoor is er een 'volwaardig ziekenhuis' in een landelijk gebied weggevallen, en werden de daarbij behorende poliklinieken op Urk en in Emmeloord gesloten. Niet alleen de acute zorg, maar ook de planbare en chronische zorg is meer op afstand gekomen. Daarnaast zijn bestaande netwerken tussen 1e en 2e lijns professionals onverwacht beëindigd. Dit breekpunt in een 'traditioneel' zorglandschap bood tegelijk ook mogelijkheden voor een herbezinning op de organisatie van een integraal samenhangend aanbod van zorg. Deze noodzaak wordt in de regio breed gedeeld en herkend. Met het project 'nieuwe vormen van zorg' willen zorgpartijen in deze regio een innovatief en integraal aanbod van zorg ontwikkelen, dichtbij en in samenspraak met de burger. Hierbij richten we ons in eerste instantie op samenwerking tussen de 1e en 2e lijn (huisartsen, fysiotherapie, thuiszorg, ziekenhuiszorg). Met de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg, willen we zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. We denken dit te kunnen bereiken door: het beter laten samenwerken van professionals in een vroeg stadium van diagnostiek en daarmee verwijzing naar bijv. de 2e lijn te voorkomen, door het inzetten van anders opgeleide professionals of technologie zorggebruik te verminderen of te verplaatsen en de patiënt/ burger meer regie over het eigen leven en ziekte en gezondheid te geven. Uitgangspunt is daarbij dat de zorg die geboden wordt evidence en value based is. Qua aanpak kiezen we voor een ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg vanuit de inhoud, waarbij professionals in een netwerk samenwerken aan nieuwe zorgvormen, ondersteund en gefaciliteerd door project/ beleidsondersteuning. Tijdens deze ontwikkeling willen we doorlopend patiënten/ burgers betrekken door bijv. het organiseren van patiënten/burgerpanels. Door patiënten/ burgers te betrekken bij de ontwikkelingen (en dit pad mee te laten lopen) willen we nadrukkelijk de behoefte en ervaringskennis van patiënten/ burgers verbinden aan de mogelijkheden en kennis van professionals en zo een gezamenlijke ontwikkeling stimuleren. Deze uitgangspunten en ideeën over de aanpak willen we d.m.v. deze subsidie verder delen met (zorg)partners in de regio en in gezamenlijkheid uitwerken in een visiedocument en plan van aanpak, waarna we de komende 2-3 jaar deze nieuwe vormen van zorg willen ontwikkelen. De huidige initiatiefnemers (Antoniusziekenhuis Sneek, Tjongerschans Heerenveen, Fytac fysiotherapie en de Urker Huisartsenmaatschap) beschouwen deze plannen als kansrijk en zijn bereid hierin te investeren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10100012020030
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. J. van Schothorst
Verantwoordelijke organisatie:
Urker Huisartsen Maatschap