Mobiele menu

Versterking meld- en triagefunctie GGZ Drenthe

Projectomschrijving

GGZ Drenthe werkt nauw samen met ketenpartners om voor personen met verward gedrag adequate hulp te bieden. Die hulp voorziet in juiste triage, inzet van correct vervoer, beoordeling, risicotaxatie, crisisinterventie en zo nodig toeleiding naar die afdeling of organisatie waar adequate hulp snel geboden kan worden. In de huidige pilot werkt GGZ Drenthe met triagisten die zorgdragen voor de eerste beoordeling bij acute psychiatrie. oGGZ treedt op bij niet acute psychiatrie.

Doel

In dit project worden de volgende doelen gerealiseerd, voor zowel acuut als niet-acuut:

  • Methodische scholing met betrekking tot triagering en uniforme toepassing van de landelijke triagewijzer.
  • Scholing op het gebied van risicotaxatie betrekking tot suïcidegevaar.
  • Scholing in tijdig herkennen van en toepassen van de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.
  • Deskundigheidsbevordering op het gebied van verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek, forensische psychiatrie, ouderen.
  • Scholing op het gebied van de externe ontwikkelingen.

Resultaten

In het project ‘Versterken Triage- en Meldfunctie’ is met ketenpartners in Drenthe nauw samengewerkt om de volgende resultaten te behalen:

  1. Er is een methode ontwikkeld voor de scholing van triagisten, waarbij uniforme toepassing van de landelijke triagewijzer, suïcidegevaar, kindermishandeling/huiselijk geweld, psychopathologie en externe ontwikkelingen centraal staan.
  2. Een deskundigheidsbevordering van hulpverleners rondom de Wvggz.
  3. De triagewijzer is opgenomen in het elektronisch patiëntendossier.

GGZ Drenthe werkt met triagisten die voor de eerste beoordeling zorgdragen bij acute psychiatrie. OGGz treedt op bij niet acute psychiatrie.

Verslagen


Eindverslag

In het project “Versterken Triage- en Meldfunctie” is met ketenpartners in Drenthe nauw samengewerkt om de volgende doelen te bereiken.
• Methodische scholing m.b.t. triagering en uniforme toepassing van de landelijke triagewijzer;
• Scholing op het gebied van:
• risicotaxatie m.b.t. suïcidegevaar;
• herkennen en toepassen van de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld;
• verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek, forensische psychiatrie, ouderen;
• externe ontwikkelingen.
• Deskundigheidsbevordering rond WVGGZ.
• Opname van de triagewijzer in het EPD
GGZ Drenthe werkt met triagisten die voor de eerste beoordeling zorgdragen bij acute psychiatrie. OGGz treedt op bij niet acute psychiatrie.

Samenvatting van de aanvraag

De laatste jaren is de aandacht voor en de zorgen over de ondersteuning van mensen met verward gedrag toegenomen. Er is blijvend aandacht nodig voor alle facetten van de ondersteuning, opvang en zorg voor deze mensen, om op tijd passende hulp te bieden en overlast voor anderen te beperkten. GGZ Drenthe had in provinciaal verband al stappen gezet ten aanzien van het verbeteren van de acute psychiatrische keten voordat het landelijke Schakelteam Personen met Verward Gedrag was ingesteld. Het Actieprogramma van het Schakelteam heeft de afgelopen periode een versnelling aangebracht in het realiseren van belangrijke initiatieven die bijdragen aan het realiseren van een lokale sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Dit projectplan richt zich op het verder ontwikkelen van een lokale dan wel regionale goed werkende aanpak in de praktijk gericht op het versterken van de (psychiatrische) triage- en meldfunctie voor mensen met acuut verward gedrag. GGZ Drenthe vraagt, als provinciale aanbieder van de crisisdienst GGZ in Drenthe, met dit projectplan subsidie aan die zich specifiek richt op bouwsteen Melding. Indirect zijn ook de bouwstenen 3 (vroegtijdige signalering), 5 (beoordeling en risicotaxatie) en 6 (toeleiding) relevant voor het realiseren van dit projectplan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638045004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. van der Gouw
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Drenthe

Contactgegevens projectleider

E-mail: keeshendriks@planee-ma.nl 
Telefoon: 0592 31 20 00
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de regio Drenthe.