Mobiele menu

Versterking lokale meld-en adviespunten: Ondersteuningsaanbod GGD GHOR Nederland

Projectomschrijving

GGD GHOR Nederland heeft subsidie van ZonMw ontvangen voor het ondersteunen en begeleiden van alle projecten die gehonoreerd zijn of worden binnen de subsidieronde ‘Versterken lokale meld- en adviespunten: niet-acute hulpbehoefte verward gedrag’. Het ondersteuningsaanbod loopt van 1 juli 2018 tot en met december 2019.

Doel

Het doel hiervan is het versterken van de triage- en meldfunctie voor niet-acute hulpbehoefte.

Werkwijze

Om dit te realiseren voert GGD GHOR Nederland de volgende taken uit:

  • Ondersteunen van lokale projectleiders, door o.a. het organiseren van bijeenkomsten en faciliteren kennisuitwisseling.
  • Bundelen en verspreiden van ‘lessons learned’ in een handleiding voor meld- en adviespunten en landelijke beleidsontwikkeling.
  • Inventarisatie van bestaande registratiesystemen van meld- en adviespunten en adviseren over uitwisseling van registraties voor monitordoeleinden.
  • Bijdragen aan analyse van de registratiegegevens van de meld- en adviespunten.

Resultaten

GGD GHOR Nederland heeft 20 regionale projecten ondersteund die gehonoreerd zijn binnen het subsidieprogramma “Versterken lokale meld- en adviespunten: niet-acute hulpbehoefte verward gedrag”. De volgende resultaten zijn hiermee behaald:

  • Uitwisseling tussen de pilots is gefaciliteerd door het organiseren van meer dan 10 landelijke bijeenkomsten, waarin tevens inhoudelijke en landelijke thema’s besproken zijn.
  • Er is een digitaal platform ingericht voor de regionale pilots. De pilots hebben registratiegegevens bijgehouden over onder andere tijdstip en aard van de meldingen. Dit heeft inzicht opgeleverd over aard en omvang van de meldingen.
  • De lessons learned zijn verzameld in een handreiking over meldpunten niet-acute zorg. Tevens is er een handreiking ‘handvatten voor gegevensverwerking’ gerealiseerd.
  • Er is een eerste inventarisatie uitgevoerd naar de landelijke dekking van meldpunten in verband met het landelijk telefoonnummer. GGD GHOR Nederland vormde het cement tussen losstaande pilots, heeft bijgedragen aan een landelijk dekkend netwerk en heeft het gezamenlijk leren gefaciliteerd.

Verslagen


Eindverslag

GGD GHOR Nederland heeft 20 regionale projecten ondersteund die gehonoreerd zijn binnen het subsidieprogramma “Versterken lokale meld- en adviespunten: niet-acute hulpbehoefte verward gedrag”. Uitwisseling tussen de pilots is gefaciliteerd door het organiseren van meer dan 10 landelijke bijeenkomsten waarin tevens inhoudelijke en landelijke thema’s besproken zijn. Ook is er een digitaal uitwisselingsplatform ingericht voor de regionale pilots. De pilots hebben registratiegegevens bijgehouden over onder andere tijdstip en aard van de meldingen. Dit heeft inzicht opgeleverd over aard en omvang van de meldingen. De lessons learned zijn verzameld in een handreiking over meldpunten niet-acute zorg. En er is een handreiking: handvatten voor gegevensverwerking gerealiseerd. En er is een eerste inventarisatie uitgevoerd naar de landelijke dekking van meldpunten i.v.m. het landelijk telefoonnummer: het landelijk meldpunt Zorgwekkend Gedrag. GGD GHOR Nederland vormde het cement tussen losstaande pilots, heeft bijgedragen aan een landelijk dekkend netwerk en heeft het gezamenlijk leren gefaciliteerd.

Samenvatting van de aanvraag

In het kader van het onverminderd actuele en urgente vraagstuk van 'personen met verward gedrag', zal GGD GHOR Nederland ondersteuning en begeleiding gaan bieden aan alle projecten die gehonoreerd zijn en worden binnen de subsidieronde:'Versterken lokale meld- en adviespunten niet acute hulpbehoefte verward gedrag'. Dit ondersteuningsaanbod zal bestaan uit de volgende onderdelen: 1)Het organiseren van bijeenkomsten gericht op het uitwisselen van kennis en ervaringen en het samen leren 2)Het bundelen van ervaringen en geleerde lessen in een handleiding voor lokale en regionale meld- en adviespunten en het actief verspreiden van deze handleiding. 3)Aanspreekpunt zijn voor de projectleiders en het inhoudelijk ondersteunen tijdens de looptijd van de pilot. 4)Verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van geaggregeerde registraties (op basis van de door SiRM opgestelde monitoringscriteria) van alle projecten gericht op het versterken van lokale meld- en adviespunten niet acute hulpbehoefte. 5)Inventariseren hoe de registraties mbt de niet-acute meld- en adviespunten kunnen worden geïntegreerd in de bestaande registratiesystemen. Dit is nodig omdat lokale meld- en adviespunten de (aanvullende) registraties dan kunnen koppelen aan hun kernregistraties, zodat gegevens makkelijk uitgewisseld kunnen worden en een dataset kan worden opgebouwd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638070001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. G.W.M. Peters
Verantwoordelijke organisatie:
GGD GHOR Nederland