Meldingen over personen met acuut verward gedrag komen op verschillende plaatsen terecht. Een groot deel van deze meldingen komt binnen bij de meldkamer van ambulance of politie. Deze meldkamers blijken onvoldoende toegerust in het triageren: welke hulp is binnen welke termijn nodig? Binnen de regio Kennemerland heeft GGZ inGeest zich gecommitteerd aan de ambitie om een snelle keten naar acute ggz te realiseren.
De spoedeisende psychiatrie Kennemerland (SPK) versterkt de triage- en meldpuntfunctie (24/7) voor de acute ggz in afstemming met spoedeisende ketenpartners. Binnen deze functie wordt zorggedragen voor een adequate opvolging van meldingen.
Bij de SPK is 24/7 een triageverpleegkundige aanwezig met kennis van de acute ggz. Met spoedeisende ketenpartners in de regio worden binnen dit project randvoorwaarden en samenwerkingsafspraken uitgewerkt. Expertise wordt gebundeld en kennis wordt gedeeld tijdens netwerkbijeenkomsten om tot een integrale vloeiende keten en meldpuntfunctie te komen.
Een triage-verpleegkundige voor binnen kantoortijden werd geworven en ingezet vanaf juni 2018. Vanaf september 2018 werden ketenpartners, waaronder GGD, Politie, KMAR en Schiphol Social Work geïnformeerd. Er zijn 4 grote bijeenkomsten met alle ketenpartners middels leertafels georganiseerd waarbij het communiceren binnen de keten centraal stond. Dit heeft de volgende resultaten opgeleverd: