Mobiele menu

Versterken Meldpunt GGZ

Projectomschrijving

Eind 2016 is de eerste fase van het project ‘Triage, passende zorg en vervoer’ gestart in de regio van de politie eenheid Rotterdam. In de eerste fase zijn de meldingen in de 112-meldkamer van de politie geregistreerd, waaruit bleek dat 66% van meldingen over personen met verward gedrag kan worden opgelost in de reguliere zorg.

De tweede fase liep van 1 december 2017 tot 1 mei 2018 en is verlengd tot en met juli 2018. In die fase is gewerkt met het Meldpunt GGZ, een telefonisch meldpunt waarmee de 112-meldkamers kunnen overleggen, of waarnaar zij melders kunnen doorverbinden. Zo kan de situatie waarin personen met verward gedrag zich bevinden door het meldpunt direct worden geanalyseerd en kan deskundig, veilig en met de juiste middelen worden toe geleid naar zorg en ondersteuning. De verwachting is dat op deze manier onnodig vervoer wordt voorkomen. Met de uitkomsten van deze pilot wordt bepaald op welke wijze vervoer voor personen met verward gedrag het beste kan worden ingericht.

Resultaten

In de politieregio Rotterdam (Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid) vindt brede samenwerking plaats binnen de aanpak van personen met verward gedrag. In deze samenwerking is het Meldpunt GGZ gestart: een telefonische hulpdienst voor politie en ambulance bij meldingen over personen met verward gedrag.

Het doel van het meldpunt was het verbeteren van de triage en organiseren van snelle toeleiding naar zorg, waardoor politie-inzet en vervoer zoveel mogelijk wordt voorkomen. Deze subsidie is ingezet om het Meldpunt GGZ te versterken. Naar aanleiding van de tussentijdse evaluatie is namelijk vastgesteld dat de triage en bereikbaarheid van het Meldpunt GGZ, en de verbinding tussen het Meldpunt GGZ en het brede (gemeentelijke) zorgaanbod in de regio aandacht verdienen. Dankzij deze inzet is de bereikbaarheid en de kwaliteit van de triage vergroot. Hierdoor staat er nu een meldpunt dat klaar is voor de volgende stap: het uitbreiden van de nieuwe werkwijze met een ggz-vervoersdienst.

Meer informatie

Verslagen


Eindverslag

In de politieregio Rotterdam (Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid) vindt brede samenwerking plaats binnen de aanpak van personen met verward gedrag. In deze samenwerking is het Meldpunt GGZ gestart: een telefonische hulpdienst voor politie en ambulance bij meldingen over personen met verward gedrag. Het doel van het meldpunt is het verbeteren van de triage en organiseren van snelle toeleiding naar zorg, waardoor politie-inzet en vervoer zoveel mogelijk wordt voorkomen. Deze subsidie is ingezet om het Meldpunt GGZ te versterken. Naar aanleiding van de tussentijdse evaluatie is namelijk vastgesteld dat de triage en bereikbaarheid van het Meldpunt GGZ, en de verbinding tussen het Meldpunt GGZ en het brede (gemeentelijke) zorgaanbod in de regio aandacht verdienen. Dankzij deze inzet is de bereikbaarheid en de kwaliteit van de triage vergroot. Hierdoor staat er nu een meldpunt dat klaar is voor de volgende stap: het uitbreiden van de nieuwe werkwijze met een GGZ-vervoersdienst.

Samenvatting van de aanvraag

In de regio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid vindt brede samenwerking plaats ten aanzien van het actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag. In deze samenwerking is het Meldpunt GGZ als pilot gestart: een telefonische hulpdienst bij verward gedrag voor politie en ambulance. Dit meldpunt is specifiek voor bouwsteen 7 ‘passend vervoer’ ingericht, ter verbetering van de triage voorafgaand aan vervoer bij verward gedrag. Voor bouwsteen 4 ‘melding’ wordt nu een subsidieaanvraag gedaan om het Meldpunt GGZ te versterken. Naar aanleiding van de tussentijdse evaluatie van het Meldpunt GGZ is een aantal verbeterpunten vastgesteld: de triage en bereikbaarheid van het Meldpunt GGZ, en de verbinding tussen het Meldpunt GGZ en het brede (gemeentelijke) zorgaanbod in de regio verdienen aandacht. Het plan om het meldpunt ten aanzien van deze verbeterpunten te versterken bestaat uit 1) een verlenging van de pilot met 3 maanden, wat ruimte biedt om de gewenste verbeteringen door te voeren, 2) de toevoeging van een extra medewerker op piekuren, 3) intensivering van overleg onderling en met ketenpartners, met name de OGGZ en andere meldpunten voor verward gedrag, en 4) training ter verbetering van signalering van psychosociale problematiek, licht verstandelijke beperking en dementie. Dit plan van aanpak is een integraal onderdeel van het projectplan voor de pilot ‘Triage en passend vervoer/zorg voor mensen met verward gedrag Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid’. Dit projectplan bestaat uit 3 fases, voor de eerste 2 fases heeft ZonMw subsidie toegekend (zie respectievelijk projectnummers (638040002 en 638012001). Dit plan van aanpak richt zich op een verlenging en verbetering van fase 2.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.R.M. Ruijs
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Rotterdam

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond/Zuid-Holland-Zuid: Alblasserdam, Alblasserwaard, Barendrecht, Binnenmaas, Brielle, Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Dordrecht, Giessenlanden, Goeree-Overflakee, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Krimpen aan de IJssel, Lansingerland, Leerdam, Maassluis, Molenwaard, Nissewaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Sliedrecht, Strijen, Vlaardingen, Westvoorne, Zederik en Zwijndrecht.