Mobiele menu

Versterken lokale advies- en meldpunten: niet-acute hulpbehoefte verward gedrag Gelderland-Midden

Projectomschrijving

Doel

Met dit project wordt geïnvesteerd in een eenvoudige en sluitende aanpak voor kwetsbare inwoners in de regio. In dit project wordt de samenhang tussen de bestaande meldfuncties verbeterd. Daarnaast worden eventuele gebreken in het aanbod in kaart gebracht (bijvoorbeeld doelgroep en 24/7 bereikbaarheid). Die analyse kan ertoe leiden dat een bestaand meldpunt wordt uitgebreid of dat er een nieuw meldpunt wordt opgericht. Doel is dat signalen van en over kwetsbare inwoners snel en adequaat worden opgepakt en correct worden doorgeleid.

Werkwijze

Het project bestaat uit 3 fasen:

  1. Inventarisatie van lokale en regionale Meldpunten in de vijftien regiogemeenten, aansluiting op ontwikkelingen, landelijk nummer voor meldingen verward gedrag en Meldpunt Wet verplichte ggz
  2. Uitvoeren van pilots en een regionaal Meldpunt
  3. Voorleggen van verbetervoorstellen voor de regionale uitrol en communicatie


Resultaten

Uit het project ‘Versterken lokale advies- en meldpunten: niet acute hulpbehoefte verward gedrag Gelderland- Midden’ zijn de volgende resultaten gekomen:

  • Er is een regionaal Meldpunt niet-acuut voor zorgen over personen met zorgwekkend gedrag ingericht waarmee ook regionale mogelijkheid voor doorschakeling vanuit het landelijk meldpunt zorgwekkend gedrag is georganiseerd.
  • De samenwerking tussen regionale, ketenbrede Meld- en Adviespunt personen met verward gedrag acuut en niet-acuut is besproken.
  • Er zijn pilots uitgevoerd met gemeenten waarin een werkwijze en een set van afspraken voor overdracht tussen het regionaal Meldpunt niet-acuut naar de lokale zorgstructuur is getoetst en vervolgens is er geadviseerd over de wenselijke inrichting.

In 2021 wordt gewerkt aan verdere inbedding, borging en verbinding van de Meldpunten in Gelderland-Midden, zodat voor 2022 besluitvorming kan plaatsvinden over structurele inrichting en borging.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Doel van het project is meer samenhang tussen meldpunten te realiseren om daarmee kwetsbare burgers sneller de meest passende ondersteuning en zorg te bieden. Een eenvoudige en sluitende meldpunt-infrastructuur is hierin helpend. Deze is zowel voor professionals als burgers toegankelijk en bereikbaar. Idealiter zou het niet uit moeten maken waar een burger zijn melding doet. Het project wordt in fasen uitgevoerd. In fase 1 inventariseren we de verschillende lokale en regionale meldpunten. Hiervoor worden de monitoringscriteria voor niet-acute meldpunten gebruikt. Op basis hiervan worden verbetervoorstellen opgesteld (fase 2). Twee verbetermogelijkheden zien we op dit moment al: overdracht van regionale meldpunten naar lokale zorgstructuren en de aansluiting tussen het ketenbreed meld- en adviespunt en de niet-acute (regionale)lokale meldpunten. Alle verbetervoorstellen zullen erop gericht zijn te komen tot een meer samenhangend geheel van lokale en regionale meldpunten. Daarbij kijken we naar samenhang bezien vanuit burger, mate van urgentie en inhoud.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044020
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.H.R. Pierik