Mobiele menu

Verbeteren van het meldproces van niet acute hulpbehoefte in Noord-Holland Noord

Projectomschrijving

Doel

Dit project richt zich op het versterken van de meld- en triagefunctie in de regio Noord-Holland Noord voor mensen met niet-acuut verward gedrag, die wel zo snel mogelijk advies en/of ondersteuning nodig hebben.

Werkwijze

GGD Hollands Noorden gaat de regionale bereikbaarheid van de bestaande teams Vangnet & Advies uit breiden naar 24/7, zodat ook buiten kantoortijden zowel burgers als professionals kunnen melden.
Door versterking van de teams Vangnet & Advies met een 24-uursblok bereikbaarheid wordt ingezet op verbetering van hulp en zorg aan mensen met verward gedrag én hun omgeving. Uitgangspunt is om mensen in een zo vroeg stadium te helpen om te voorkomen dat problemen escaleren en er eventueel onveilige situaties ontstaan. De meldfunctie is aanvullend op de acute keten.

Looptijd

Het project loopt van januari 2019 tot en met december 2019.

Resultaten

De GGD Hollands Noorden heeft 3 teams Vangnet & Advies die al meer dan 10 jaar ondergebracht zijn bij de GGD. In 2019 is de bereikbaarheid van deze teams verruimd tot 's avonds 23.00 uur van april tot december. In die periode zijn er 23 meldingen binnengekomen. Dit aantal was te laag om het project in deze vorm voort te zetten en is besloten om de teams op een andere wijze in te zetten.

Het team Vangnet & Advies voert nu het verkennend onderzoek uit om het meldpunt zo effectief mogelijk te koppelen aan de invoering van de Wvggz. Dit brengt een verandering in de werkwijze en een ander soort dienstverlening met zich mee. Deze veranderde werkwijze is behaald door:

  • Het verbeteren van het triageren van de reguliere meldingen die naast de meldingen Wvggz kunnen binnenkomen.
  • Het bijstellen en actualiseren van de reguliere overlegstructuren en het uitwerken van de registratie en monitoring van het cliëntvolgsysteem.

Daarnaast zijn er trainingen en intervisie bijeenkomsten georganiseerd met andere regio’s in Noord-Holland om de kwaliteit van de dienstverlening van de niet acute meldpunten te vergroten en kennis te delen omtrent melding, triage en verkennend onderzoek.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Ook in de regio Noord-Holland Noord is er sprake van een toenemend aantal politieregistraties waarbij mensen met verward gedrag overlast geven en er geen sprake is van een strafbaar feit. Daarom is de ambitie om de meld- en triagefunctie voor mensen met niet-acuut verward gedrag te verbeteren, waarbij nauw samengewerkt wordt met het meldpunt Acute GGZ. Bij een melding is immers vooraf niet altijd duidelijk of het primair om een psychosociale of psychiatrische (crisis)situatie gaat. Deze projectaanvraag richt zich op het verruimen van de bereikbaarheid van het team Vangnet & Advies van de GGD Hollands Noorden naar 24/7. Deze teams zijn momenteel alleen tijdens kantoortijden actief binnen de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Het team Vangnet & Advies draagt zorg voor mensen die daar meestal zelf niet om vragen maar deze zorg wel nodig hebben en leidt de cliënt toe naar passende hulpverlening of adviseert hierover. Buiten kantoortijden is er in de regio Noord-Holland Noord (nog) geen meldpunt voor niet-acute hulpbehoefte. Door versterking van de teams V&A met een 24-uursblok bereikbaarheid, kan ingezet worden op verbetering van hulp en zorg aan personen met verward gedrag én hun omgeving. Het gaat om het vroeg mogelijk bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan mensen met verward gedrag. Om te voorkomen dat problemen escaleren en onveilige situaties kunnen ontstaan. De doelstelling van het project luidt: Verkennen of 24/7 bereikbaarheid van de teams Vangnet & Advies van de GGD HN bijdraagt aan de ondersteuning van personen met verward gedrag door het bieden van zelfhulpadvies en/of toeleiding naar passende ambulante hulpverlening, in nauwe samenwerking met het meldpunt Acute GGZ. Het gaat om 24/7 bereikbaarheid van de teams V&A voor de niet-acute hulpbehoefte voor de regio Noord-Holland Noord. Het meldpunt V&A is bereikbaar voor iedereen die zich zorgen maakt over mensen in zijn of haar omgeving: buren, familie, vrienden of bekenden. De medewerker bepaalt na triage wat de hulpbehoefte is. Daarnaast komen bij het meldpunt ook meldingen binnen van politie of zorgprofessionals voor overleg of advies over OGGZ-situaties. Dit laatste gebeurt nadat triage vanuit het meldpunt Acute GGZ heeft uitgewezen dat gaat om een niet-acute OGGZ-situaties.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Schrier
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Hollands Noorden

Contactgegevens projectleider

E-mail: m.schrier@ggd.alkmaar.nl 
Telefoon: 072 566 26 46
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Noord-Holland: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel.