Ruim 400.000 mensen in Nederland staan buiten de maatschappij. Zij kampen met beperkingen en multiproblematiek en hebben geen steunnetwerk. Er is een grote kans op escalatie van problemen en op verward gedrag. Deze mensen worden onvoldoende bereikt door reguliere hulpverlening.
Dit project richt zich op het doorbreken van dit probleem in de regio Hart van Brabant door:
Van 2018 tot 2020 zijn 2 vangnetwerken ontwikkeld in Tilburg, die na de projectperiode worden voortgezet. Vangnetwerken richten zich op de kwetsbaarste wijkbewoners, die door problemen en beperkingen in een sociaal isolement leven.
De deelnemers van de vangnetwerken organiseren activiteiten voor elkaar en voor de wijk. De volgende 2 activiteiten zijn opgezet:
Doordat iedere deelnemer actief bijdraagt, ontstaat een gevoel van verbondenheid. Vanuit dat gevoel bieden deelnemers elkaar steun. Deelnemers verlichten zo hun isolement, wat verward gedrag kan voorkomen.
Het project is gevolgd door een Community of Practice, bestaande uit sociaal werkers. Doel was om te leren van de ervaringen in de vangnetwerken en om te onderzoeken hoe de methode breder toe te passen is. De kennis die is opgedaan is verwerkt in een e-learning. De organisatie gaat verder met verspreiden van de methode.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.