Dit project is de 3e fase van dePilot Triage en passend vervoer en loopt van augustus tot en met december 2018.
In dit project worden acute en niet-acute meldingen van mensen met verward gedrag direct geanalyseerd en deskundig, veilig en met de juiste middelen toe geleid naar zorg en ondersteuning. Hierbij wordt onnodig vervoer voorkomen en het benodigde vervoer is tijdig, niet stigmatiserend en passend in bejegening en behandeling van mensen met verward gedrag.
In deze fase wordt ook geëxperimenteerd met aanvullend vervoer. Wanneer er geen titel voor politie en ambulance is om te vervoeren en er blijkt wel vervoer nodig, wordt dit vervoer ingezet. Het betreft vervoer ter beoordeling, na beoordeling en in bepaalde gevallen vervoer om mensen met verward gedrag thuis te brengen.
Deze pilot wordt gestart in een breed samenwerkingsverband voor de gehele regio van de veiligheidsalliantie Rotterdam, met daarin onder andere gemeenten, GGD, ggz-aanbieders, crisisdiensten ggz, Ypsilon, ervaringsdeskundigen, zorgverzekeraars, politie en ambulancediensten.
Voor de alternatieve vorm van vervoer is GGZ Opweg gecontracteerd.
De eerste ervaringen laten zien dat differentiatie in vervoer wenselijk is en voordelen oplevert voor zowel de personen met verward gedrag als voor de hulpdiensten. Voordelen zijn het sneller beschikbaar zijn van vervoer en daardoor vermindering van de wachttijden. Ook is het vervoer meer passend bij de doelgroep.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Vandaag in RR en ZHZ van start: Pilot Passend Vervoer met subsidie van @ZonMw Mijn stelling: een model over samenwerking gaat pas leven als alle deelnemers gehoord zijn over hun mogelijkheden en grenzen. Zo leerzaam en tof om te doen. @SchakelteamPVGhttps://t.co/hmUQlUTHND
— annelies nijhuis (@AnneliesNijhuis) 13 september 2018