Projectomschrijving

Doel

Dit project ontwikkelt een trainingsmodule ´Psychische problematiek bij vluchtelingen; bespreekbaar maken en toeleiden naar zorg’ voor Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders.
In Nederland zijn 130 sleutelpersonen actief die zelf hebben ervaren hoe het is om een nieuw bestaan op te bouwen en dat dit proces iemand psychisch kwetsbaar kan maken. Hierdoor weten zij als geen ander wat er nodig is om andere vluchtelingen te empoweren en hun veerkracht te vergroten. Wij willen hen trainen om hun ervaring te delen en te ontwikkelen tot ervaringskennis.

Een belangrijke schakel

Na deze training kunnen de sleutelpersonen de opgedane kennis inzetten om voorlichting te geven over psychische gezondheid en de ggz. Dit kan helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken en om vluchtelingen tijdig te motiveren om passende hulp te zoeken. Zo vormen zij een belangrijke schakel in de aanpak van psychische problemen bij vluchtelingen.

Dit project is een samenwerking van Steunpunt GGZ Utrecht, de Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders en Pharos.

 

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Bekijk het overzicht van alle projecten

   

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website