Mobiele menu

Sluitende aanpak voor personen met verward gedrag in regio IJsselland

Projectomschrijving

Gemeenten in regio IJsselland werken samen met instellingen als GGD IJsselland, het Sociale Wijkteam, hulpdiensten en diverse zorgaanbieders (o.a. Dimence, Tactus, RIBW, MEE en het Leger des Heils) aan het verbreden en versterken van bestaande afspraken en werkwijzen rondom verward gedrag.

Doel

Om tot een regionale sluitende integrale aanpak te komen, stellen wij via dit project een procesregisseur aan.

Werkwijze

  • De procesregisseur start met in beeld brengen van de onderdelen van de keten die goed of juist niet goed werken in de regio.
  • Vervolgens worden in verschillende sessies met verschillende ketenpartners bouwstenen besproken en afspraken voor een aanpak gemaakt.
  • Daarna worden in een aantal leertafels met alle medewerkers informatie gegeven en afspraken verder vastgelegd. In deze leertafels worden leden van het Schakelteam en deskundigen van de ketenpartners op landelijk niveau uitgenodigd om informatie uit te wisselen.
  • Tenslotte wordt met alle ketenpartners en aan de hand van casuïstiek alle bouwstenen doorlopen om tot een sluitende aanpak op de hele keten te komen.

Resultaten

In alle gemeenten in IJsselland is invulling gegeven aan de 9 geformuleerde bouwstenen voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. We hebben een regionaal zo sluitend mogelijke aanpak voor personen met verward gedrag ontwikkeld. Er is optimaal gebruik gemaakt van de kennis van professionals en ervaringsdeskundigen om invulling te geven aan de 9 bouwstenen. Daar waar nodig is gewerkt aan aanvullend aanbod. Tegelijk zijn meerdere afspraken binnen deze aanpak nog onvoldoende operationeel, gemonitord of geëvalueerd. De gemeenten in regio IJsselland hebben er dan ook voor gekozen om het project een jaar te verlengen en hebben hier eigen middelen voor beschikbaar gesteld.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

In alle gemeenten in regio IJsselland is invulling gegeven aan de 9 geformuleerde bouwstenen voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Elke gemeente heeft per 1 oktober 2018 een eigen aanpak, waarin zowel de regionale initiatieven en samenwerkingsafspraken met relevante ketenpartners als lokale ontwikkelingen zijn opgenomen. Dit maakt dat de initiatieven op de negen bouwstenen in IJsselland gemiddeld als ‘vergevorderd’ worden beoordeeld.
De constateringen uit de inventarisatie, zijn opgepakt binnen het regionaal overleg voor personen met verward gedrag zijn, waarin alle elf gemeenten participeren.

Samenvatting van de aanvraag

Afgelopen twee en een half jaar manifesteren de problemen rond verwarde personen zich steeds meer in het publieke domein. Zoals in het actieprogramma is vermeld zijn gemeenten ermee aan de slag gegaan en het onderwerp heeft landelijke belangstelling en coördinatie gekregen. Deze aanvraag is voor de regio IJselland. In onze regio zijn we begonnen met het bespreekbaar maken van dit onderwerp in de bestaande overleggen, zoals regionaal overleg maatschappelijke opvang/beschermd wonen, alsmede het regionaal Wmo overleg. Geconstateerd word dat er voor de doelgroep verwarde personen weliswaar aandacht is, maar dat deze aandacht niet in iedere gemeente even ver is doorontwikkeld. Ook is de keten niet overal voldoende integraal vorm gegeven en is de aansluiting op het lokale veld divers en onvoldoende in beeld om efficiënt tot een goede op- en afschaling te kunnen komen. Om in onze regio tot een sluitende integrale aanpak met alle ketenpartners in alle gemeenten te komen willen wij een procesregisseur aan stellen. • De procesregisseur start met in beeld brengen van de onderdelen van de keten die goed of juist niet goed werken in de regio. • Vervolgens worden in verschillende sessies met verschillende ketenpartners bouwstenen besproken en afspraken voor een aanpak gemaakt. • Daarna worden in een aantal leertafels met alle medewerkers informatie gegeven en afspraken verder vastgelegd. In deze leertafels worden leden van het Schakelteam en deskundigen van de ketenpartners op landelijk niveau uitgenodigd om informatie uit te wisselen. • Tenslotte wordt met alle ketenpartners en aan de hand van casuïstiek alle bouwstenen doorlopen om tot een sluitende aanpak op de hele keten te komen. • Indien gewenst kan het resultaat worden gepresenteerd in de G32 bestuurlijke themagroep Wmo.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020047
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
TH.J. van der Veen