Mobiele menu

‘Sluitende aanpak personen met verward gedrag regio West-Friesland’

Projectomschrijving

In 2017 hebben de West-Friese gemeenten een toekomstvisie opgesteld over hoe de West-Friese gemeenten en partners om willen gaan met zorg en begeleiding aan kwetsbare inwoners. De aanpak voor personen met verward gedrag is onderdeel van het bijbehorende actieplan.

Samenwerking

Om een sluitende aanpak te realiseren wordt er samengewerkt met partners als politie Noord-Holland Noord (NHN), GGD NHN, GGZ NHN en cliëntenbelangenorganisaties. De inbreng van de partners en de negen bouwstenen van het landelijk Schakelteam vormen de basis van het plan van aanpak.

Uitgangspunten

Enkele uitgangspunten hierin zijn dat de West-Friese gemeenten actief gaan werken aan het tegengaan van stigma’s in de West-Friese samenleving, de ondersteuning van de kwetsbare inwoners zo dicht als mogelijk in de buurt is georganiseerd, dat de wijk- en gebiedsteams de oren en ogen in de wijk zijn en zorgen voor vroegtijdige signalering van problemen. Deze uitgangspunten leiden tot diverse projecten en activiteiten die tezamen een persoonsgerichte aanpak vormen.

Resultaten

De aanpak voor personen met verward gedrag in de regio West-Friesland heeft als doel de juiste zorg
en ondersteuning te organiseren voor inwoners met verward gedrag. Deze is gebaseerd op de negen
landelijke bouwstenen en sluit aan op diverse niveaus waarop organisaties en initiatieven in
Noord/Holland actief zijn.

Onderstaande initiatieven zijn in gang gezet of gerealiseerd:

  • Bijeenkomst met ervaringsdeskundigen om het plan van aanpak personen met verward gedrag concreet vorm te geven (participatie ervaringsdeskundigen)
  • Informatieve buurtbijeenkomsten in West-Friesland door ervaringsdeskundigen (participatie ervaringsdeskundigen, preventie)
  • Onderzoek naar de haalbaarheid van een (multidisciplinaire) beoordelings- en/of opvanglocatie (preventie)
  • Onderzoek naar de mogelijkheden van een (preventieve) time-out voorziening
  • Drie regionale projecten waarin ervaringsdeskundigen een prominente rol hebben waaronder de crisiskaart (participatie ervaringsdeskundigen)
  • Deelname aan bovenregionale aanpak voor personen met verward gedrag met een hoog veiligheidsrisico (samenwerking zorg en veiligheid)
  • Borging van het onderwerp verward gedrag bij relevante thema’s
Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De ‘sluitende aanpak personen met verward gedrag regio Westfriesland’ heeft als doel de juiste zorg en ondersteuning te organiseren voor inwoners met verward gedrag. Het Westfriese plan aanpak is gebaseerd de negen bouwstenen die zijn opgesteld door het landelijk 'Schakelteam personen met verward gedrag’.
Een goedwerkende aanpak voor personen met verward gedrag vergt inzet op zowel lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau. Met het regionale plan van aanpak is zo veel als mogelijk aangesloten bij de ontwikkelingen op de verschillende niveaus. Een van de eerste actiepunten was het in beeld krijgen welke instellingen en initiatieven er actief zijn voor personen die verward gedrag laten zien.
Op het niveau van Noord-Holland Noord (bovenregionaal) zijn de GGD en GGZ een nauwe samenwerking aangegaan op het gebied van melding, beoordeling en risicotaxatie bij acuut verward gedrag. In de regio Westfriesland is er een bestaande overlegstructuur met als doel de persoon achter de politiemeldingen van verward gedrag in verbinding te brengen met partijen in het zorgveld. Eén van de deelnemende partijen aan dit overleg is de bemoeizorg. De bemoeizorg is regionaal georganiseerd en ondersteunt mensen die hulp nodig hebben maar daar niet zelf om vragen.
Op het lokale niveau zijn er in verschillende Westfriese gemeenten projecten gestart die betrekking hebben op ondersteuning van personen met verward gedrag. De projecten richten zich op voornamelijk op vroegtijdige signalering en vergroting van participatie in de wijk.
Na een analyse van het bestaande aanbod van voorzieningen was de conclusie dat de focus van het Westfriese plan van aanpak zich voornamelijk moest richten op de bouwstenen: 1. inbreng personen met verward gedrag, 2. preventie en levensstructuur en 3. vroegtijdige signalering. Om invulling te geven aan deze bouwstenen én de bestaande ideeën te toetsen is een bijeenkomst met ervaringsdeskundigen georganiseerd. Deze is goed ontvangen door de ervaringsdeskundigen.

Naast de invulling van het plan in bestuurlijke borging een belangrijk aspect om het plan te laten slagen. Om het plan van aanpak (bestuurlijk) goed te kunnen borgen is de aanpak voor personen met verward gedrag in de regio Westfriesland is ondergebracht bij de Westfriese stuurgroep die uitvoering geeft aan nota ‘Herstel en participatie: toekomstvisie kwetsbare inwoners regio Westfriesland 2018-2023’. In deze nota staat de vraag centraal hoe de Westfriese gemeenten en samenwerkingspartners om willen gaan met de zorg en begeleiding aan deze groep kwetsbare inwoners. In de jaarlijkse uitvoeringsplannen is de aanpak voor personen met verward gedrag een vast onderdeel geworden en vult hiermee de andere (preventieve) onderdelen aan.

Bovenstaande stappen hebben geleid tot de ‘sluitende aanpak personen met verward gedrag regio Westfriesland’. In dit plan van aanpak staan verschillende regionale preventieve interventies beschreven als de crisiskaart, voorlichting en inzet van ervaringsdeskundigheid. Ook het realiseren van (onderzoek naar) de realisatie van de multidisciplinaire beoordelings- en/of opvanglocatie en time-outvoorziening zijn meegenomen. Inmiddels zijn diverse onderdelen van het plan van aanpak gestart. Naar verwachting is het plan van aanpak in 2022 afgerond. Verschillende projecten zijn dan onderdeel geworden van het reguliere aanbod in Westfriesland.

Samenvatting van de aanvraag

Gemeente Hoorn heeft in de regio West-Friesland de regierol m.b.t. de uitvoering van de Maatschappelijke Opvang en de openbare GGZ. Om deze taken goed uit kunnen voeren is er een regionale toekomstvisie voor kwetsbare inwoners opgesteld. De ontwikkeling van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag is in dit plan opgenomen. Om deze sluitende aanpak te kunnen realiseren wordt er samengewerkt met partners als politie NHN, GGD NHN, GGZ NHN en RCO de Hoofdzaak. Om de samenwerking te bevorderen wordt er onder andere een leertafel georganiseerd waarin met de partners knelpunten uit de praktijk worden vertaald naar (aanpassingen in) beleid. De partners worden ook uitgenodigd om gezamenlijk na te denken over de realisatie van passende ondersteuning en een maatschappelijk steunsysteem op wijkniveau oftewel de ‘GGZ in de wijk’. De uitkomsten van beide bijeenkomsten met als basis de negen bouwstenen van het landelijk Schakelteam dienen als input voor het uiteindelijke projectplan ‘Sluitende aanpak personen met verward gedrag in de regio West-Friesland’

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R. Doodeman
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Hoorn

Locatie

Dit project worddt uitgevoerd in Hoorn (regio Noord-Holland).