Mobiele menu

Sluitende aanpak personen met verward gedrag in de regio Oost Veluwe

Projectomschrijving

Aan de gemeenten van Oost-Veluwe is subsidie beschikbaar gesteld om een procesregisseur aan te stellen.

Doel

Deze procesregisseur heeft de opdracht binnen alle gemeenten van Oost-Veluwe te komen tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.

Samenwerking

Er wordt afstemming gezocht met de partijen die betrokken zijn bij de Transformatieagenda Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen en met het Werkprogramma van de EPA-Taskforce.

Werkwijze

Gewerkt wordt aan een aanpak die waar nodig regionaal is, maar waarin ook lokaal accenten kunnen worden gezet. Regionaal worden de volgende onderwerpen opgepakt:
  • samenspel Factteams - Sociaal Wijkteams
  • 24-7 bereikbaarheid en beschikbaarheid
  • herstelacademie (door ervaringsdeskundigen, inclusief een lichte vorm van respijtvoorziening)
  • wonen (onder meer een regionale opstapregeling)
Eind 2017 zijn de ingrediënten van de sluitende aanpak (die op alle 9 bouwstenen in zal gaan) bekend, waarna besluitvorming en implementatie plaats kan vinden. Opdat 1 oktober 2018 de sluitende aanpak overal beschikbaar is.

Resultaten

De gemeenten uit de regio Midden-IJssel/Oost Veluwe hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt om iedere gemeente per 1 oktober 2018 te laten beschikken over een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Hiervoor is aan de hand van de 9 bouwstenen inzichtelijk gemaakt:
  1. welke voorzieningen er reeds zijn ontwikkeld
  2. welke voorzieningen er in ontwikkeling zijn
  3. welke aanvullende voorzieningen benodigd zijn om de aanpak sluitend te maken
Het project heeft geleid tot een (concept) plan van aanpak voor de sluitende aanpak. Deze is half april voorgelegd aan de betreffende colleges van Burgemeester en Wethouders (B&W).  

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft een stimuleringssubsidie gekregen voor het opstellen van een plan van aanpak voor het in de praktijk toepassen van de 9 bouwstenen voor een sluitende aanpak van verward gedrag. Heeft u ook een idee om samen met andere organisaties de ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.
Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Voor de regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel is een concept Sluitende Aanpak gereed. De aanpak is opgebouwd rond een schets van de actuele situatie, en er is per bouwsteen een inventarisatie van de regionale situatie en benodigde actiepunten, en van de specifieke lokale situatie en benodigde actiepunten. Actiepunten zijn helder belegd. De deelnemende gemeenten (Apeldoorn, Epe, Heerde, Brummen, Voorst, Zupthen, Lochem, Hattem) ronden de conceptversie momenteel af met de specifieke lokale zaken.
Vertegenwoordigers van cliënten en familie, en de belangrijkste ketenpartners zijn bij de totstandkoming van het concept betrokken geweest.
Het proces loopt op planning: intentie is besluitvorming in de verschillende colleges van B&W in de tweede helft van april. Daarna volgt een inspraakperiode om alle betrokkenen de gelegenheid te bieden te reageren. Na verwerking van de reacties volgt besluitvorming door de diverse colleges en gemeenteraden. Planning is behandeling van de sluitende aanpak in alle betrokken gemeenten in de maand september. Daarmee is de Sluitende aanpak per 1-10-2018 beschikbaar. Actiepunten zijn doorlopend, ook na deze deadline.
Investeren in een sluitende aanpak zal een blijvende inspanning vergen van alle betrokken partners.
De conceptversie zal via de website van ZonMw beschikbaar worden gesteld zodra deze half april is vrijgegeven voor inspraak.

Samenvatting van de aanvraag

Afgelopen twee jaar manifesteren de problemen rond verwarde personen zich steeds nadrukkelijker. Zoals in het actieprogramma is vermeld zijn gemeenten ermee aan de slag gegaan en het onderwerp heeft landelijke belangstelling en coördinatie gekregen. Deze aanvraag is voor de regio Oost - Veluwe. In onze regio zijn we begonnen met het bespreekbaar maken van dit onderwerp in de bestaande ketennetwerken Maatschappelijke Opvang. Een van de stappen in dit project is dit ketennetwerk expliciet te gaan benutten, m.a.w. een overlegstructuur organiseren. Geconstateerd word dat er voor de doelgroep verwarde personen weliswaar aandacht is, maar dat deze aandacht niet in iedere gemeente even ver is doorontwikkeld. Ook is de keten niet overal voldoende integraal vorm gegeven en is de aansluiting op het lokale veld divers en onvoldoende in beeld om efficiënt tot goede ondersteuning te kunnen komen. Om in onze regio tot een sluitende integrale aanpak met alle ketenpartners in alle gemeenten te komen willen wij een procesregisseur aanstellen. • De procesregisseur start met het in beeld brengen van de onderdelen van de keten die goed of juist niet goed werken in de regio. • Vervolgens worden in verschillende sessies met verschillende ketenpartners de negen bouwstenen besproken en afspraken voor een aanpak gemaakt. • Daarna is het de bedoeling dat in een aantal leertafels met alle medewerkers informatie gegeven en afspraken verder vastgelegd. In deze leertafels worden leden van het Schakelteam en deskundigen van de ketenpartners op landelijk niveau uitgenodigd om informatie uit te wisselen. De mate van succes is hier wel afhankelijk van de bereidheid van aanbieders om hier tijd aan besteden. • Tenslotte wordt met alle ketenpartners en aan de hand van casuïstiek alle bouwstenen doorlopen om tot een sluitende aanpak op de hele keten te komen. • Indien gewenst kan het resultaat worden gepresenteerd in de G32 bestuurlijke themagroep Wmo.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020018
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. L. Schmitz

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Noord- en Oost-Gelderland: Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.