Mobiele menu

Samenwerken in het Veiligheidshuis: een herstelgerichte aanpak voor personen met verward gedrag.

Projectomschrijving

Als iemand verward is of afwijkend gedrag vertoont, heb je vaak te maken met veel variabelen. Om mensen met verward gedrag passende ondersteuning en zorg te bieden, is een persoons- en resultaatgerichte samenwerking nodig. In het Veiligheidshuis werken gemeenten, openbaar ministerie, politie, reclassering en geestelijke gezondheidszorg samen. Het samenwerkingsverband richt zich op mensen met problematiek die voor het oplossen daarvan samenwerking tussen zorg en strafrecht vereist.

Doel

Het doel van dit project is de ontwikkeling en invoering van een gezamenlijke herstelgerichte aanpak om mensen met verward gedrag veilig en methodisch zo snel mogelijk vanuit het Veiligheidshuis (weer) naar de reguliere zorg te leiden.

Verwachte resultaten

  • Een persoons- en resultaatgerichte samenwerking rond personen met verward gedrag waarbij de GGz een actieve partner is in het Veiligheidshuis.
  • De herstelgerichte benadering is vertaald in een praktische werkwijze met expliciet eigenaarschap op domeinen en een goede toeleiding van Veiligheidshuis terug naar de reguliere hulp en zorg.
  • Ervaringen en resultaten kunnen worden gedeeld en overgedragen. Daartoe wordt de voortgang van alle casussen op inhoud en op samenwerking gemonitord.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Vooronderzoek liet zien dat de samenwerking rond mensen met veel E33 meldingen die ook in de GGZ bekend zijn beter kan. Daarom zochten we naar een beter georganiseerde samenwerking tussen alle partijen. Deze zijn we werkenderwijs gaan ontwikkelen in het Veiligheidshuis.
Er is in de Veiligheidskamer Achterhoek een goede basis gelegd die zich verder kan ontwikkelen. Tussen de deelnemende partijen zijn werkzame verbindingen ontstaan, die kunnen nog worden versterkt – van dunne naar dikke verbindingen. Er zijn korte lijnen waarlangs overleg en (steeds meer) samenwerking tot stand kan komen.

Er is meer zicht op de groep “complexe en risicovol” / categorieën III en IV zoals getypeerd door het Aanjaagteam.

In de Veiligheidskamer Achterhoek is een (overdraagbare) aanpak ontwikkeld.

Betere organisatie van hulp en zorg, meer continuïteit en uitvoeringskracht door opschalen naar het Veiligheidshuis.

De ontwikkelde aanpak is aanvullend op de sluitende aanpak die gemeenten ontwikkelen.

Samenvatting van de aanvraag

Samenwerken in het Veiligheidshuis: een herstelgerichte aanpak voor personen met verward gedrag. Centrale doelstelling De ontwikkeling en invoering van een gezamenlijke herstelgerichte aanpak om mensen met verward gedrag veilig en methodisch zo snel mogelijk vanuit het Veiligheidshuis (weer) naar de reguliere zorg te leiden. In het Veiligheidshuis werken gemeenten, openbaar ministerie, politie, reclassering, geestelijke gezondheidszorg samen. Het samenwerkingsverband richt zich op mensen met problematiek die voor het oplossen daarvan samenwerking tussen zorg en strafrecht vereist. In dit project gaat het er om de samenwerking tussen de GGZ en de overige partners in het Veiligheidshuis te versterken, een gezamenlijke herstelgerichte methodiek te ontwikkelen en daarmee bij de behandeling van casuïstiek tot een gedeeld beeld en een gezamenlijk aanpak te komen. Doelgroep Het project richt zich op cliënten uit de categorieën III (eerder strafrecht of specialistische –gedwongen- zorg) en IV (die forensische zorg nodig hebben) zoals door het Aanjaagteam beschreven. Ook cliënten uit de categorie II kunnen in dit project ingebracht worden als er sprake is van ernstige stagnatie in de hulpverlening en/of interventies niet tot verbetering leiden en hierdoor veiligheidsrisico’s opdoemen en/of ernstige overlast blijft voortduren. Waar vind het project plaats en wie zijn de deelnemers. Initiatiefnemers en verantwoordelijk voor aanvraag en uitvoering van dit project zijn Veiligheidshuis Noord en Oost Gelderland en GGNet. De werkgebieden van het Veiligheidshuis en GGNet overlappen elkaar grotendeels. Het project wordt uitgevoerd in een van de vier “kamers” van het Veiligheidshuis, de Veiligheidskamer Achterhoek. Een gebied met ongeveer 300.000 inwoners. Het bestaat uit 8 gemeenten (Berkelland, Bronckhorst, Winterswijk, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland, Aalten en Doetinchem). Eindpunten van het project. Een persoons en resultaatgerichte samenwerking rond personen met verward gedrag waarbij de GGZ een actieve partner is in het Veiligheidshuis. De herstelgerichte benadering is vertaald in een praktische werkwijze met expliciet eigenaarschap op domeinen en een goede toeleiding van Veiligheidshuis terug naar de reguliere hulp en zorg. Ervaringen en resultaten kunnen worden gedeeld en overgedragen. Daartoe wordt de voortgang van alle casussen op inhoud en op samenwerking gemonitord.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020020
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.K.H. Adolfsen
Verantwoordelijke organisatie:
GGNet