Mobiele menu

Samenleven in de wijk: een stap verder in de sluitend eaanpak

Projectomschrijving

Doel

Het project heeft als doel dat mensen prettig kunnen samenleven, met de juiste zorg en met oog voor henzelf en de omgeving. Verward gedrag is niet altijd het gevolg van een psychiatrische stoornis. Mensen zonder zo’n stoornis kunnen ook verward raken, door bijvoorbeeld alcohol- of middelengebruik, een traumatische gebeurtenis, een verstandelijke beperking of (beginnende) dementie. Dit verwarde gedrag is voor de woonomgeving snel zichtbaar en kan ook vanuit die invalshoek opgepakt worden.

Werkwijze

De gemeenten Berg en Dal en Heumen werken samen met woningbouwcorporatie Oosterpoort om een stap te zetten in de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Er is al veel gebeurd:

  • In Groesbeek is een pilot geweest waarin ervaringen zijn opgedaan met Wijkgerichte ggz.
  • In Heumen is een routekaart ontwikkeld, waarbij in gezamenlijkheid gezocht wordt naar verbeterpunten en procesafspraken.

De volgende stap is de concrete verbeterpunten en aanbevelingen beter te laten werken voor de doelgroep en hun omgeving.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Berg en Dal en Heumen maken beiden deel uit van regio Rijk van Nijmegen in Gelderland Zuid. In Gelderland Zuid wordt samengewerkt rondom de Sluitende aanpak middels een regionale overlegstructuur met een projectleider die zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau aanjaagt, informeert en verbindt. Hier worden zowel ketenpartners als ervaringsdeskundigen bij betrokken. Er wordt gewerkt vanuit twee programmalijnen: Aandachtig aansluiten en Spoedig dichtbij. Een aantal zaken, zoals vervoer en crisis beoordeling worden regionaal belegd, andere zaken dienen lokaal te worden geïmplementeerd. Hierin zoeken de kleine(re) gemeenten elkaar op om met en van elkaar te leren. De gemeente Berg en Dal en de gemeente Heumen slaan samen met woningbouwcorporatie Oosterpoort de handen ineen om een stap te maken in de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Er is al veel gebeurd: In Berg en Dal is een pilot geweest waarin ervaringen zijn opgedaan met Wijkgerichte GGZ in Groesbeek. Hier kwamen goede aanbevelingen uit voort die zowel Groesbeek als de regio verder kunnen helpen. In Heumen is met een groot aantal lokale en regionale partners in het sociaal domein een routekaart ontwikkeld, waarbij in gezamenlijkheid gezocht wordt naar verbeterpunten en procesafspraken. In beide gemeenten is de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aangeboden. De volgende stap is de concrete verbeterpunten en aanbevelingen echt laten werken voor de doelgroep en hun omgeving. Met als doel dat mensen prettig kunnen samenleven en wonen, met de juiste zorg en met oog voor henzelf en hen omgeving. Verward gedrag is niet altijd het gevolg van een psychiatrische stoornis. Ook mensen zonder zo’n stoornis kunnen ‘verward’ raken, door bijvoorbeeld alcohol- of middelengebruik, een traumatische gebeurtenis, een verstandelijke beperking of (beginnende) dementie of (een cumulatie) van traumatische, psychosociale ervaringen. Dit verwarde gedrag is de woonomgeving snel zichtbaar en kan ook vanuit die invalshoek opgepakt worden. De basis voor dit plan zijn de bouwstenen die zijn ontwikkeld door het Aanjaagteam Verwarde Personen. Bij de verdere uitwerking zal er met name aandacht zijn voor drie thema’s: 1. Wonen in de wijk 2. Crisis 3. Opname Het gaat hierbij om implementatie van de aanbevelingen die aansluiten bij de lokale situatie. De doelstelling is dat er binnen de gemeenten een aandachtig klimaat ontstaat waarbij men elkaar snel weet te vinden, waardoor er preventief veel mogelijk is. Hierbij is specifieke aandacht voor de bewoner, zijn omgeving en ook zijn buren. Samenleven doe je met elkaar en begrip kan vergroot worden door elkaar te leren kennen en te weten waar de hulp te vinden is als angsten en of zorgen de overhand nemen. De leerervaring die we met elkaar bewerkstelligen zal ook nuttig kunnen zijn voor andere vergelijkbare gemeenten die zich bezighouden met het implementeren van de sluitende aanpak.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638017009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Kooi
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Berg en Dal