Voor de doelgroep ‘personen met verward gedrag én gevaarsrisico’ waar naast GGz-instellingen en gemeenten in veel gevallen ook OM, politie, Reclassering en NIFP bij betrokken zijn, ontbreekt een samenhangende aanpak/coördinatie.
In dit project wordt een projectleider aangesteld om een regionaal informatie- en coördinatiepunt voor Midden-Nederland te realiseren.
De activiteiten in het informatie- en coördinatiepunt zijn:
In het project wordt een implementatieplan opgesteld waarbij goede aansluiting wordt gezocht bij plannen en activiteiten bij de overige bouwstenen, m.n. Melding, Beoordeling en risicotaxatie en Toeleiding. Daarnaast wordt gewerkt aan het actief betrekken van alle relevante partijen, zoals regionale GGZ-instellingen, instellingen voor mensen met verstandelijke beperking, GGD-en, OM, NIFP, politie, 3RO, DJI, Veiligheidshuizen in Midden Nederland alsmede familie- en cliëntenberaden.
Uit het project bleek een breed draagvlak en behoefte aan een “Schakelpunt”. Dit schakelpunt draagt bij aan een sluitende aanpak in het complexe netwerk van (medische) zorg, straf, hulp en ondersteuning.
De belangrijkste functies voor het concept van het Schakelpunt zijn:
Het Schakelpunt adviseert, escaleert, signaleert en verbindt. Het Schakelpunt schakelt goed met Veiligheidshuizen, ZSM, meldpunten acuut en niet-acuut en alle partners.
In een vervolgtraject zal het Schakelpunt daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Dit betreft een praktijk pilot project van 20 maanden voor het beoogde Schakelpunt.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.