Mobiele menu

Plan van Aanpak Subsidieaanvraag Pilot Meld-en adviesfunctie Niet-acute Hulpvraag Friesland

Projectomschrijving

Achtergrond

Gemeenten kunnen worden geconfronteerd met inwoners die op verschillende gebieden problemen hebben, zoals psychosociale klachten, verslaving, verwaarlozing, vervuiling of schulden en een sociaal geïsoleerd leven leiden. Deze mensen vragen niet altijd zelf om hulp of zij vermijden deze zelfs. Een deel van deze doelgroep veroorzaakt niet direct problemen, maar zijn kwetsbaar en dit kan leiden tot (verder) leed, kosten, overlast of zelfs maatschappelijke onrust.

Doel

Deze zorgwekkende situaties kunnen door burgers of professionals worden gemeld bij het Meld- en Adviespunt verward gedrag. Doel van dit Meldpunt is om leed, kosten en tijd rondom mensen met verward gedrag te beperken. Het Meldpunt zet daarbij in op vroeg signaleren en terugvalpreventie.

Werkwijze

  • Uitbreiden huidige OGGZ Meld- en Adviesfunctie bij GGD Fryslân
  • Procesinrichting in samenwerking met zorgcentrale Het Friese Land
  • Routes voor en na melding via Meld- en Adviesfunctie Niet-acute Hulpvraag (MaNaH) in de praktijk testen met pilotgemeenten

Resultaten

Het resultaat van de pilot is dat er binnen Friesland een Meldpunt is voor niet acute hulpvraag welke meldingen aanneemt, triageert, advies geeft en doorgeleidt naar de juiste vervolgorganisatie waar nodig, zodat sociaal kwetsbare personen of gezinnen de ondersteuning krijgen die nodig is. Het Meldpunt is inmiddels aangesloten op het landelijke nummer voor zorgwekkend gedrag en zowel de directe omgeving (buren, naasten en familie) alsmede professionals van zowel de acute als niet acute keten kunnen hun vraag of melding bij het Meldpunt neerleggen.

Vervolg

  • Initiatief GGD Fryslân vanuit de positie van verlengd lokaal bestuur
  • Bereik, effecten en kosten in beeld brengen
  • GGD/Gemeenten beslissen eind 2019 hoe een 24/7 Meldpunt structureel geborgd en gefinancierd kan worden

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Publiekssamenvatting PmVG, die de grip op het leven (tijdelijk) kwijt zijn, ontvangen niet altijd de juiste hulp na melding. Juiste hulp is noodzakelijk, omdat deze mensen het nodig hebben om op hun eigen wijze invulling te kunnen geven aan hun dagelijkse bestaan en dat ook verdienen. Daarnaast is passende vervolghulp essentieel in het reduceren van de mogelijkheid op een terugval naar een crisissituatie. Voor burgers en professionals is niet altijd duidelijk waar ze advies kunnen vragen en melding van zorgen en/of overlast kunnen doen, over personen in hun naaste omgeving. In Friesland kunnen de mogelijkheden om zorgen te melden of advies te vragen per gemeente flink verschillen. Er zijn tientallen mogelijkheden om signalen af te geven, zoals gebiedsteam of wijkagent, maar ook buurthuis, thuiszorg of woningbouwvereniging. Het gevolg is, dat er geen beeld is van onze doelgroep en geen overzicht van de meldingen. Meldingen worden niet altijd adequaat geregistreerd en opgevolgd, ten nadele van de PmVG. Daarom we willen het meldingsproces voor deze kwetsbare groep verbeteren. Niet: “nog een meldpunt erbij”, maar aansluiten bij bestaande structuren en initiatieven. Burgers en professionals moeten weten waar ze terecht kunnen. Ook is het belangrijk dat ze weten wat er met hun melding gebeurt. Daarom maken we ‘aan de achterkant’ duidelijke afspraken voor een sluitende structuur en een optimale (24/7) bereikbaarheid. Hiermee ontzorgen we burgers en professionals en kan passende vervolghulp voor de cliënt worden opgestart. We bevorderen zo tijdige signalering en opvolging en voorkomen dreigende verwarring, escalatie en maatschappelijke onrust.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Vroege
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Fryslan

Contactgegevens projectleider

E-mail: a.vos@ggdfryslan.nl
Telefoon: 06 31 64 90 02
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Friesland: Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden en Opsterland.