Met ingang van medio september 2018 is het Ketenbreed Meld -en Adviespunt Verward Gedrag operationeel. 7 dagen per week is tussen 15:00-23:00u een GGZ bereikbaar om meldingen van personen met verward gedrag te behandelen. Deze professional werkt vanuit de gemeenschappelijke meldkamer en kan op deze manier laagdrempelig de verbinding leggen met de politie en ambulance. Meldingen zijn gescreende meldingen afkomstig van politie, huisartsenpost of Ambulancezorg of andere partners in het zorgdomein. In 15,5 maand heeft het meldpunt 2625 meldingen afgehandeld. De voornaamste meerwaarde ligt in het de-escaleren van situaties en het bieden van handelingsperspectief zodat de acute diensten ontlast worden.
In de periode medio september 2018 t/m december 2019 zijn er op het meldpunt 2585 meldingen gedaan door voornamelijk huisartsenposten en de politie. Uit de data blijkt dat het meldpunt een grote de-escalerende werking heeft gezien de urgentie na triage in een groot deel van de meldingen 'niet-acuut' is. Dit blijkt ook uit de ingezette hulpverlening door het meldpunt: een groot deel van de meldingen kan afgedaan worden met telefonisch zelfzorgadvies en/of een verwijzing naar de behandelaar.
Met ingang van 29 september is het meld-adviespunt voor personen met verward gedrag daadwerkelijk operationeel.
7 dagen per week is van 15:00 - 23:00 is een GGZ bereikbaar om meldingen van personen met verward gedrag te behandelen.
Meldingen zijn gescreende meldingen afkomstig van politie, huisartsenpost of Ambulancezorg of andere partners in het het zorgdomein.
Tijdens het eerste half jaar van de pilot werden ongeveer 1250 meldingen afgehandeld door het meldpunt. Maandelijks komen er gemiddeld 200 meldingen op het meldpunt binnen, dat gelijk staat aan een gemiddelde van 6 meldingen per dienst
Maat en getal
Periode: 17 september 2018 – 17 februari 2019
Aantal maanden: 5
Aantal meldingen
878 meldingen
Gemiddeld 6 meldingen per dienst
Meeste meldingen rondom grote kernen in de regio
650 unieke personen
80% zijn meldingen van unieke persoon
20% komt vaker voor
Gemiddelde leeftijd cliënt is 43 jaar
Melders
55% HAP
25% Politie
10% Ambulancezorg
10% Overig (GGZ, RIBW, SEH, wijkteam, kleine zorginstellingen etc.)
Urgentie
40% niet-acuut (U5)
15% U4
20% U3
20% U2
5% U1 (vanuit adviesfunctie)
In behandeling
60% in behandeling bij GGZ
30% niet in behandeling bij GGZ
10% onbekend wel/niet in behandeling bij GGZ
Uitstroom
40% terug verwijzing eigen behandelaar OF zelfzorgadvies
38% crisisdienst GGZ
10% HAP
6% overig (vooraanmelding, overleg, doorverwijzing wijkteam, verslavingszorg, RIBW etc.)
3% Advies professional
3% SEH
Dit project valt binnen de ZonMw-subsidieoproep ‘regionale aanpak verward gedrag’. Er wordt samengewerkt door Huisartsen Gelderse Vallei, Onze Huisartsen, Politie in het district Gelderland-Midden, gemeente Arnhem, Ede en Wageningen, GGZ-crisisdienst van Pro Persona, Zorgverzekeraar Menzis, Iriszorg en verschillende afdelingen van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, waaronder de Regionale Ambulancevoorziening en Maatschappelijke Zorg.
Gedurende zeven maanden wordt een pilot uitgevoerd met een meld- en adviespunt voor meldingen van personen met verward gedrag. Dit meldpunt met een Acuut Psychiatrisch Hulpverlener (APH-triagist) wordt gepositioneerd op de Gemeenschappelijke Meldkamer van de regio Gelderland-Midden. Een APH-triagist is vanuit zijn/haar GGZ-expertise uitstekend toegerust om cliënten volgens herstelondersteunende principes te bejegenen, situaties te de-escaleren, handelingsperspectief te bieden en de juiste opvolging van een melding te organiseren binnen sociaal- of medisch domein.
Het project is gericht op de regionale- en lokale verbinding van de bouwstenen ‘inbreng mensen met verward gedrag en naasten’, ‘vroegsignalering’, ‘melding’, ‘beoordeling en risicotaxatie’, ‘toeleiding’ en ‘informatievoorziening’.