Mobiele menu

Mental Health First Aid voor professionals en vrijwilligers in Oost-Brabant

Projectomschrijving

In de regio Oost Brabant wordt al geruime tijd gewerkt aan een betere samenwerking tussen de partnerorganisaties die te maken hebben met personen met verward gedrag en acute situaties. Dat is niet eenvoudig want het veld is bijzonder complex.

De afgelopen tijd hebben er binnen de regio Oost-Brabant al diverse projecten op de bouwstenen preventie en levensstructuur en vroegsignalering plaatsgevonden zoals de Mental Health First Aid (MHFA) training.

Deze trainingen konden echter niet volledig voorzien in de vraag die er naar de training is, daarom is subsidie aangevraagd voor extra trainingen MHFA in de regio Oost-Brabant. Ondanks de reeds gegeven trainingen staan er momenteel al 115 personen op de lijst van geïnteresseerden. De beoogd deelnemers zijn werkzaam voor een mix van organisaties (gemeenten, zorginstellingen, EHBO) en de medewerkers variëren van boa’s tot medewerkers van wijkteams, hulpverleners en vrijwilligers in wijken en dorpen.

Resultaten

In de regio Oost-Brabant hebben eerstelijns professionals en vrijwilligers, die zich inzetten in en vanuit gemeenten, meer kennis en vaardigheden gekregen in het omgaan met kwetsbare mensen met (mogelijk) verward gedrag. Hiertoe is de training MHFA ingezet waarin het eerder signaleren, contact maken en adequaat handelen belangrijke onderdelen zijn. De deelnemers kwamen uit verschillende gemeenten en bestonden uit een mooie mix van professionals en vrijwilligers uit het zorg-, sociaal- en veiligheidsdomein.

Evaluatie

Uit de evaluaties blijkt dat de deelnemers zich over het algemeen beter geëquipeerd voelen, de training is beoordeeld als relevant, waardevol, praktijkgericht en helpend om in de openbare ruimte
bepaalde soorten gedrag te herkennen en beter in contact te kunnen komen met mensen met psychische problemen. Aangegeven werd dat het geleerde goede handvatten geeft om in (dreigende) crisissituaties passende actie te kunnen ondernemen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

In de regio Oost-Brabant hebben eerstelijns professionals en vrijwilligers, die zich inzetten in en vanuit gemeenten, meer kennis en vaardigheden gekregen in het omgaan met kwetsbare mensen met (mogelijk) verward gedrag. Hiertoe is de training MHFA ingezet waarin het eerder signaleren, contact maken en adequaat handelen belangrijke onderdelen zijn. Er zijn 158 professionals en vrijwilligers getraind. De deelnemers kwamen uit 23 gemeenten en bestonden uit een mooie mix van professionals en vrijwilligers uit het zorg, sociaal en veiligheidsdomein.
Uit de evaluaties blijkt dat de deelnemers zich over het algemeen beter geëquipeerd voelen, de training is beoordeeld als relevant, waardevol, praktijkgericht en helpend om in de openbare ruimte bepaalde soorten gedrag te herkennen en beter in contact te kunnen komen met mensen met psychische problemen. Aangegeven werd dat het geleerde goede handvatten geeft om in (dreigende) crisissituaties passende actie te kunnen ondernemen.

Samenvatting van de aanvraag

In de regio Oost Brabant wordt al geruime tijd gewerkt aan een betere samenwerking tussen de partnerorganisaties die te maken hebben met personen met verward gedrag en in acute situaties. Dat is niet eenvoudig want het veld is bijzonder complex. In de regio zijn 40 gemeenten, 3 GGZ zorginstellingen, 1 verslavingszorg instelling, 2 GGD’s, een politieregio, een arrondissementsparket van het openbaar ministerie (OM), een groot aantal huisartsenposten en andere (in)formele organisaties betrokken. In de gemeenten is een veelvoud aan sociale wijkteams en andere professionals actief. Doordat de Gelderse gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zich voor dit thema bij de regio hebben aangesloten, is er nog een tweede arrondissementsparket en politieregio betrokken. Dit maakt het speelveld complex en vraagt om verschillende initiatieven en snelheden. De afgelopen maanden hebben er binnen de regio Oost-Brabant al diverse projecten op de bouwstenen preventie en levensstructuur en vroegsignalering plaatsgevonden zoals de Mental Health First Aid (MHFA). Middels eerdere subsidie van ZonMw zijn er in de Kempengemeenten trainingen MHFA gegeven. Ook via subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid worden er momenteel trainingen MHFA (5 trainingen) gegeven in de regio Oost-Brabant. Deze trainingen konden echter niet volledig voorzien in de vraag die er naar de training is, daarom wordt subsidie aangevraagd voor extra trainingen MHFA in de regio Oost-Brabant. Ondanks de reeds gegeven trainingen staan er momenteel al 115 personen op de lijst van geïnteresseerden. De beoogd deelnemers zijn werkzaam voor een mix van organisaties (gemeenten, zorginstellingen, EHBO) en de medewerkers variëren van boa’s tot medewerkers van wijkteams, hulpverleners en vrijwilligers in wijken en dorpen. De grote vraag naar de training is ontstaan door de positieve reacties die de cursisten tot nu hebben gegeven richting hun collega’s en het belang dat de partijen verenigd in het project ‘Verward, en dan…? Sluitende aanpak in Oost-Brabant voor mensen met verward gedrag en hun omgeving’ hechten aan het verbeteren van de vroegsignalering bij eerstelijns professionals en vrijwilligers. Daarom wordt subsidie aangevraagd voor extra trainingen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638013016
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.A.M.G. Overweg-van Kollenburg
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Sint-Michielsgestel

Contactgegevens projectleider

E-mail: a.overweg@reiniervanarkel.nl
Telefoon: 06 15 83 51 38

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio's Oost-Brabant en Hart van Brabant: Bergeijk, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cranendonck, Cuijk, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Grave, Haaren, Heeze-Leende, Helmond, Heusden, s-Hertogenbosch, Laarbeek, Landerd, Meijerstad, Mill en Sint Hubert, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oss, Reusel-De Mierden, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Uden, Valkenswaard, Veldhoven, Vught, Waalre en Zaltbommel.