Binnen de regio Zuid-Limburg zijn diverse samenwerkingsverbanden en organisaties actief die te
maken hebben met de groeiende problematiek rondom personen met verward gedrag. Vanuit deze
samenwerkingsverbanden zijn 2 met elkaar samenhangende knelpunten rondom de aanpak van
personen met verward gedrag naar voren gekomen die bijzonder complex zijn en waar acuut een
duidelijke planvorming noodzakelijk is.
Het doel van deze projectaanvraag is het uitwerken van een plan van aanpak rondom deze 2
knelpunten voor de regio Zuid-Limburg, als onderdeel van een integrale en persoonsgerichte aanpak
binnen deze regio. Het gaat om de bouwstenen:
Daarnaast worden de bouwstenen 4 (melding), 5 (beoordelen en risicotaxatie), 6 (toeleiding) en 9 (informatievoorziening) ook nadrukkelijk meegenomen bij het uitwerken van het plan van aanpak.
Passend vervoer is het 1e knelpunt. De inzet van een psycholance wordt door de samenwerkingspartners gezien als een mogelijke oplossing. Binnen dit project wordt bekeken of de inzet van een psycholance voor de regio Zuid-Limburg inderdaad de meest geschikte oplossing is voor passend vervoer van personen met verward gedrag. Daarnaast worden ook andere oplossingsrichtingen voor passend vervoer bekeken.
Het 2e knelpunt situeert zich rondom passende opvang. Het realiseren van een time-out voorziening wordt door de samenwerkingspartners gezien als een mogelijke oplossing voor dit knelpunt. Binnen dit project wordt bekeken of de time-out voorziening in de regio Zuid-Limburg gerealiseerd kan worden en zo ja, op welke wijze dit georganiseerd moet worden. Daarnaast worden ook andere oplossingsrichtingen voor passende opvang bekeken.
Binnen deze projectaanvraag zijn zowel het cliëntenperspectief, het zorgperspectief als het veiligheidsperspectief vertegenwoordigd.
Initiatiefnemers van het project:
Samenwerkingspartners:
Binnen dit project zijn 2 businesscases geschreven.
Op basis van deze businesscases worden 2 pilots uitgevoerd waarbinnen bovengenoemde in de praktijk wordt ingezet en waarvan de resultaten worden gemonitord en geëvalueerd.