Mobiele menu

Match met de samenleving

Projectomschrijving

MEE Gelderse Poort én gemeenten ontvangen regelmatig signalen en vragen van omwonenden, die niet goed weten wat te doen bij overlast of verward gedrag van omwonenden, terwijl zij graag willen helpen.

Doel

Met deze startsubsidie schrijft MEE Gelderse Poort een plan van aanpak voor een nieuwe aanvraag (oktober) voor de veiligheidsregio Gelderland Midden.

Werkwijze

Gedurende 6 maanden onderzoekt een stuurgroep - bestaande uit vertegenwoordigers van het wijkteam, de GGD, de gemeente, politie/wijkagent, ervaringsdeskundigen, maar ook woningcorporaties - de vraag ‘hoe inwoners versterkt kunnen worden zodat zij doeltreffend voor kwetsbare burgers kunnen zorgen’.

Doelgroep

Het onderzoek richt zich op:

  • mensen met verslavingsproblematiek
  • mensen met een psychische kwetsbaarheid
  • mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb)
  • mensen met (beginnende) dementie
  • mensen met niet aangeboren hersenletsel (nah)
  • mensen met een stoornis in het Autistisch spectrum (ass).

Verwacht resultaat

Een eindrapportage waarin antwoord wordt gegeven op de onderzoeksvraag en een plan van aanpak met begroting. Looptijd van het project is van 24 mei t/m 24 november 2018.

Resultaten

Gedurende zes maanden is in dit project met regionale samenwerkingspartners de vraag onderzocht: Hoe kunnen wij inwoners versterken zodat zij doeltreffend voor de kwetsbare burgers kunnen zorgen? Er bleek een groot draagvlak bij leden van de stuurgroep en de pilotgroep om zich gezamenlijk in te zetten voor het thema primaire preventie van personen met verward gedrag.

Ervaringsdeskunidgheid

Vooral de inbreng van ervaringsdeskundigen heeft ons hele goede praktijkvoorbeelden gegeven van wat er momenteel mist en waar behoefte aan is. Zo ontstond het idee om inwoners die wel iets willen betekenen voor een ander beter te faciliteren waardoor zij de juiste helpende hand bieden aan deze kwetsbare inwoners of buren.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Macht met de samenleving? Sinds de komst van de wijkteams hebben burgers een taak: omdat we met z’n allen samenleven in de buurt of wijk zullen we met z’n allen voor elkaar moeten zorgen en elkaar ondersteunen. Zorg en hulp wordt het liefst dicht bij huis en in het eigen netwerk gezocht. Daar hoort de buurt ook bij. Bovendien heeft de buurt een belangrijke taak in de signalering. Gordijnen die dicht blijven, ramen en deuren die lange tijd open staan, overlast, buren horen en zien dit het eerst. Maar wat kan en moet je dan doen?. Wij willen burgers de weg wijzen, versterken en ondersteunen waardoor zij beter zijn toegerust op hun nieuwe taak: ondersteuning bieden aan kwetsbare wijkbewoners of liever nog de eigen buren . Naast het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende partijen, zetten we in op het vergroten van kennis bij burgers maar ook op het wegnemen van handelingsverlegenheid -hoe herken je signalen van verwardheid? -wat moet/mag/kan maar ook wil en durf je toe doen? -wie schakel je in? -hoe zorg je ervoor dat mensen passende hulp krijgen? Hierbij sluiten wij aan bij het standpunt van Dr. Bauke Koekoek in zijn boek Verward in Nederland: “er is veel potentie in de directe omgeving van een hulpvrager, maar die wordt door de GGz (ondersteuningsorganisatie) lang niet altijd benut. De zorg wordt volledig overgenomen of er gebeurt helemaal niets. Maar ondertussen.” Met een pilotteam met daarin vertegenwoordigers van het wijkteam, de GGD, de gemeente, politie/wijkagent, ervaringsdeskundigen, maar ook woningcorporaties gaan we burgers versterken en ondersteunen bij het bieden van de (acute) hulp in de wijk. Met andere woorden: De match met de samenleving. Door deze samenwerking en door het wegnemen van handelingsverlegenheid en het versterken van de sterke burgers, dragen wij bij aan de sluitende aanpak. Het gaat hierbij om de bouwstenen preventie, informatievoorziening, vroegtijdige signalering en opleiding.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.E.C. Jacobs
Verantwoordelijke organisatie:
MEE Gelderse Poort

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Arnhem en Rheden (regio Gelderland Midden).