De gemeenten Renswoude, Rhenen en Veenendaal zijn met partners, ervaringsdeskundigen en cliënten een project gestart om een sluitende aanpak rond de ‘zorg voor personen met verward gedrag’ te realiseren.
Dit project bestaat uit 7 deelprojecten:
Met al onze partners en de drie gemeenten in Foodvalley Utrecht hebben we de afgelopen twee jaar met veel plezier gewerkt aan een sluitende aanpak voor een kwetsbare groep inwoners. In een goede sfeer hebben de overleggen plaatsgevonden en hebben we met elkaar door te experimenteren veel bereikt en vastgesteld.
De inzet van de wijkfunctionaris Zorg en Veiligheid heeft voor professionals en inwoners veel betekent en zal dat ook blijven doen. Een verbinder die de weg in het zorglandschap kent, partijen bij elkaar brengt en de juiste zorg mede kan afstemmen. Met deze functie vullen wij ook de pilot van het advies en meldpunt in zodat er 24/7 een aanspreekpunt is voor de professional.
Weten wat een partner kan bieden en daardoor aan de voorkant de verwachtingen van elkaar te managen is nodig. Het elkaar weten te vinden blijkt een belangrijk punt en zullen wij middels netwerkbijeenkomsten blijven vasthouden. Casuïstiek bespreken met elkaar waardoor je kunt leren en de aanpak kunt blijven bijstellen. Samenwerking met de politie en elkaar begrijpen en vooral korte lijnen moeten blijvend geborgd zijn.
De wil van iedereen is er zeker en ook het belang heeft iedereen ingezien. Ontwikkelingen die op ons af komen rondom beschermd wonen en de wet verplichte GGZ vragen de nodige aandacht van iedereen. We hebben vastgesteld dat het om een kleine groep inwoners gaat. De gemeente heeft een faciliterende rol ten aanzien van bijeenkomsten om netwerken te versterken en kennis te delen en elkaar te inspireren. Jaarlijks gaan de gemeenten hier mee aan de slag.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Symposium over verward gedrag in de praktijk #Veenendaalhttps://t.co/GgSfonqKaV ca 90 professionals en vrijwilligers uit 't sociaal domein. @VeensWelzijn samen met @gemVeenendaal.
— Dorine Ottevanger (@DorineOvanger) 14 februari 2019
Jerzy Soetekouw, wethouder #Almere opent symposium Verwarring in de wijk met bevlogen verhaal over inclusieve samenleving. Met aandacht voor zorg aan verwarde personen, absorptievermogen vd wijk en veiligheid in openbare ruimte. pic.twitter.com/w1F59itc3e
— Gea Vermeulen (@GeaVermeulen1) 8 februari 2019
Vandaag mini-symposium ‘personen met verward gedrag voor professionals, vrijwilligers en betrokkenen uit @gemVeenendaal , @Gemeente_Rhenen en @gem_Renswoude. O.a. Bauke Koekkoek als spreker en diverse verdiepingssessies. Zelf mogen meeluisteren bij #dementiepic.twitter.com/XEVf3uYVLl
— martijnbeek (@martijnbeek1) 14 februari 2019
Dit project heeft subsidie gekregen voor het in de praktijk toepassen van één of meer van de 9 bouwstenen voor een lokale, sluitende aanpak van verward gedrag. Heeft u ook een idee om samen met andere organisaties de hulp aan mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.
Bekijk de subsidiemogelijkheden