Mobiele menu

Leven in Verandering - het leven is een veranderbaar proces waarin veel ruimte voor mogelijkheden ligt

Projectomschrijving

Doel en werkwijze

Vanuit het Steunpunt Herstel & Ervaringsdeskundigheid (SH&E) wordt een website opgezet waarop alle informatie die de ervaringsdeskundigen in het steunpunt bieden digitaal terug te vinden is. Het betreft onder andere herstel ondersteunende zorg, preventie, trainingen en scholing. Alle informatie die gedeeld wordt, is opgesteld door en vanuit de ervaring en kennis van de ervaringsdeskundigen. De digitale toegankelijkheid zorgt zowel voor een beter bereik voor de kwetsbare mens en hun naasten, maar ook voor stakeholders rondom deze doelgroep.

Kennisdeling

Voor de ervaringswerkers zelf betekent deze activiteit ook (h)erkenning van hun deskundigheid. De kracht en meerwaarde ligt in het delen van kennis, ervaringen en inzichten door de ervaringsdeskundige met de cliënt. Om de website ook op langere termijn te kunnen continueren, worden enkele ervaringsdeskundigen middels het train-de-trainer principe getraind in het bouwen en beheren van de website en ontvangt men een communicatietraining.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Resultaten

Dankzij subsidie van ZonMw heeft ons Steunpunt Herstel & Ervaringsdeskundigheid genaamd LIV (Leven in Verandering) een eigen website kunnen realiseren namelijk www.leveninverandering.nl. Deze vormt nu het centrale punt waarop alle informatie die het steunpunt biedt, digitaal terug te vinden is. Door deze digitale opschaling kunnen ervaringsdeskundigen op grotere schaal een positieve bijdrage aan het herstelproces en welzijn van kwetsbare mensen, (ex)GGz cliënten en hun naasten leveren. De kennis en kunde van de ervaringsdeskundige worden hierdoor breder ingezet. Daarnaast kan via de website contact worden gezocht met een ervaringsdeskundige.

Om de website toekomstbestendig te houden hebben de ervaringsdeskundigen een training en handleiding gekregen over het invullen en onderhouden van de website. Daarnaast hebben de ervaringsdeskundigen hun professionaliteit verhoogd door het volgen van een workshop genaamd “communiceren vanuit kracht”. De investering in de ervaringsdeskundigen komt direct ten goede aan de kwetsbare mens, (ex)GGz cliënten en hun naasten, waardoor de herstelkracht van deze groep nog verder wordt bevorderd.

Meer informatie

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Vanuit het Steunpunt Leven in Verandering (LIV, een laagdrempelige, fysieke ontmoetingsplek voor mensen met een kwetsbaarheid, (ex)GGz patiënten en hun naasten) is het initiatief genomen tot het ontwikkelen van een website (www.leveninverandering.nl) waarop alle informatie wat betreft herstel ondersteunende zorg, preventie, dagbesteding, voorlichting, coaching en de mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling/ervaringsdeskundigheid wordt aangeboden. Alle informatie die via de website gedeeld wordt, is opgesteld door en vanuit de ervaring en kennis van ervaringsdeskundigen. De digitale toegankelijkheid van deze informatie zorgt zowel voor een beter bereik voor de kwetsbare mens en hun naasten, maar ook voor stakeholders rondom deze doelgroep. De kracht en meerwaarde ligt in het delen van kennis, ervaringen en inzichten door de ervaringsdeskundige met de cliënt. Om de website na afloop van de stimuleringssubsidie te kunnen continueren, zijn de ervaringsdeskundigen middels het train-de-trainer principe getraind in het beheren van de website en hebben zij allen een communicatietraining gevolgd.
De ervaringsdeskundigen hebben d.m.v. de trainingen, nieuwe vaardigheden aangeleerd en zich verder persoonlijk ontwikkeld. Dit alles zal ten gunste komen van de eigen loopbaan en de weg naar herstel m.b.t. arbeidsparticipatie bevorderen.
Ook het promoten van de website www.leveninverandering.nl aan de hand van de sociale kaart van de regio Zuid-Limburg (het landschap van alle zorginstellingen w.o. andere GGz instellingen, betrokken gemeenten etc.) was een doelstelling van het project. Het projectteam heeft de sociale kaart zichtbaar en inzichtelijk gemaakt: wie kan op welke plek de website onder de aandacht brengen en promoten. Uiteindelijk zijn alle afdelingen/locaties binnen GGz Zuyderland en de 18 (keten)partners (WonenPlus, Sazhal, Somnium, Knooppunt informele zorg, Zelfregienetwerk, Medita, Moveoo, Gemeente Sittard/Geleen, Kl-ik, Burgerkracht Limburg, Vangnet GGD Zuid Limburg, Gilde/Leeuwenborgh/Zuyd Hogeschool) benaderd en geïnformeerd. Daarnaast staat LIV op de website van Zuyderland (www.zuyderland.nl), Crisiskaart en straks ook bij Levanto (GGz instelling), Mondriaan (GGz instelling) en Stichting Mensen met Mogelijkheden (zorgorganisatie op het gebied van wonen en dagbesteding). Doordat LIV nu digitaal toegankelijk is, zorgt dit ook voor een beter bereik tussen de doelgroep van LIV en de bovenstaande partijen. LIV is hiermee een betrouwbare ondersteuning en informatiebron, waar cliënten naar verwezen kunnen worden.

Vanaf de start van het project is er door de ervaringsdeskundigen nauw samengewerkt met de zorgprofessionals van Zuyderland GGz en de afdeling Communicatie en Marketing. De goede samenwerking heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van het project. Dit heeft gezorgd voor nog meer verbinding en het delen van kennis & visie. De uit het project voortgekomen documenten zijn beschikbaar voor iedereen binnen onze organisatie. Daarnaast krijgen LIV en de website een ‘hoofdrol’ op de startsite van Geestelijke Gezondheidszorg Zuyderland. Dit houdt in, dat er een speciaal kopje ‘ervaringsdeskundigheid’ komt, waaronder alle informatie te vinden is over ervaringsdeskundigen/ervaringsdeskundigheid met een link naar de website. Zo kan in één keer de gehele doelgroep (jeugdigen, adolescenten, volwassenen, ouderen en naasten) bereikt en van informatie voorzien worden. Dit zal een drempelverlagend en de-stigmatiserend effect hebben en wellicht ook een bijdrage leveren aan het oplossen van de wachttijden. Voor onze ervaringsdeskundigen betekent het een enorme erkenning van hun ervaringsdeskundigheid!
De website www.leveninverandering.nl vormt nu het centrale punt waarop alle informatie 24/7 wat betreft herstel ondersteunende zorg, preventie, activiteiten, herstelcursussen, voorlichting, coaching en de mogelijkheden ten behoeve van het herstelproces van mensen met een kwetsbaarheid, (ex)GGz cliënten en hun naasten te vinden

Samenvatting van de aanvraag

Vanuit de ervaringsdeskundigen van het Steunpunt Herstel & Ervaringsdeskundigheid (SH&E) is de behoefte gegroeid om op te schalen in zichtbaarheid en (digitale) bereikbaarheid van het Steunpunt middels een website. Door digitale opschaling kunnen meer mensen bereikt worden en kan de kennis en kunde van de ervaringsdeskundige breder worden ingezet. Het doel is om de website van het Steunpunt Herstel & Ervaringsdeskundigheid het centrale punt te laten vormen waarop alle informatie die de medewerkers in het steunpunt bieden, digitaal terug te vinden is. Daarnaast kan via de website contact worden gezocht met een ervaringsdeskundige. Ervaringsdeskundigen kunnen zodoende op grotere schaal een positieve bijdrage aan het herstelproces en welzijn van kwetsbare mensen, (ex) GGZ cliënten en hun naasten leveren. Door het digitaal aanbieden kan de GGZ patiënt ook buiten de fysieke ontmoetingsplek om informatie (anoniem) ophalen en (anoniem) contact zoeken. Dit zal drempel verlagend werken. Om deze uitwisseling van ervaringen en inzichten te optimaliseren is het bouwen van een website benodigd, net zoals het trainen van de ervaringsdeskundigen in het onderhouden van deze website zodat er geen afhankelijkheidspositie ontstaat met IT leveranciers. Daarnaast wilt men de professionaliteit verhogen door een aanvullende communicatie cursus te volgen met betrekking tot de inhoud en wijze van de communicatie. Door in de ervaringsdeskundige te investeren zal dit uiteindelijk ten goede komen aan de GGZ (ex)-cliënt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. G.M.E.G. Beumers
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Zuyderland Zorg

Contactgegevens projectleider

E-mail: r.beumers@zuyderland.nl
Telefoon: 06 23 90 60 34

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Sittard (regio Limburg).