Mobiele menu

Kom je de volgende keer?

Projectomschrijving

In de gemeente Purmerend zijn 4 sociale wijkteams actief. Zij zijn de oren en ogen van de wijk en door daarbij aansluitend een plek te creëren van mensen met een licht verstandelijke beperking is de kans veel groter dat problemen die deze groep ervaart eerder worden opgepakt.

Doel

Het doel is om mensen met een licht verstandelijke beperking - die overlast veroorzaken door criminaliteit of verwardheid - zich gesteund laten voelen. Dit wordt onder andere gedaan door ervaringsdeskundigen in te zetten en outreachend te werken. Hierdoor zijn deze mensen beter in staat om met minder problemen te leven. 


Dit wordt gedaan door welzijnsorganisatie Clup, cliëntondersteuner Mee Amstel en Zaan, zorgaanbieder Odion, job- en schoolcoach organisatie Odibaan en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen. 

Resultaten

Ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking (LVB) werken in Purmerend samen om, onder begeleiding van een coach, andere mensen met een LVB te kunnen ondersteunen. De gevolgde training en het vormen van een team werkte empowerend voor alle deelnemers. Vanuit het team geven zij voorlichting aan professionals in de wijk. Hierdoor leren de professionals alert te zijn op signalen dat bewoners een LVB kunnen hebben. De professionals zorgen voor toeleiding van ‘cliënten’ naar de wekelijkse lunch die het team van ervaringsdeskundigen verzorgt.

De conclusie van het project is dat de groepsaanpak - die zorgt dat ervaringsdeskundigen elkaar kunnen versterken - werkt. Zij voelen zich erkend en krijgen beter zicht op het eigen functioneren. Dit is de basis voor een zelfbewuste voorlichting aan professionals.

Meer informatie

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Integrale hulp voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Dit project heeft subsidie ontvangen om een integrale aanpak te ontwikkelen, die de verbinding tussen het veiligheids-, zorg- en sociaal domein bevordert. Met als doel om betere hulp te bieden aan mensen met een licht verstandelijke beperking. In totaal hebben 12 projecten subsidie ontvangen.
Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het vraagt tijd om ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking daadwerkelijk te koppelen aan de mensen die problemen hebben door een LVB en niet bereikt worden door de zorg. Om deze aansluiting te kunnen realiseren verwachten we dat een groepsbenadering een duidelijke meerwaarde heeft. De empowerende werking van deze benadering maakt de reikwijdte van de inzet van ervaringsdeskundigen steeds groter. De verwachting is dat vanuit -en met steun van- deze groepsbenadering ook individuele ondersteuning door ervaringsdeskundigen aan mensen met LVB in de wijk mogelijk gaat worden.

De herkenning van een LVB door professionals in de wijk vraagt aandacht en deskundigheid. Een korte (online) training gericht op het herkennen van signalen zou voor iedere professional verplicht moeten worden. Daarnaast is het zinvol om terugkerende contacten met ervaringsdeskundigen te organiseren, zodat de doelgroep op het netvlies van de professional blijft staan. Ook voorlichting door ervaringsdeskundigen behoort tot de mogelijkheden.

Samenvatting van de aanvraag

In de gemeente Purmerend zijn 4 sociale wijkteams actief. Zij zijn de oren en ogen van de wijk, en door daarbij aansluitend een plek te creëren van mensen met een licht verstandelijke beperking is de kans veel groter om ervoor te zorgen dat problemen die deze groep ervaart eerder worden opgepakt. Door samenwerking, inzet van ervaringsdeskundigen, een passende sfeer binnen een inloop, outreachend werk willen welzijnsorganisatie Clup, cliëntondersteuner Mee Amstel en Zaan, zorgaanbieder Odion, job- en schoolcoach organisatie Odibaan en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen dat mensen die last hebben van een licht verstandelijke handicap, en ook overlast veroorzaken door criminaliteit of verwardheid zich gesteund voelen, waardoor ze beter in staat zijn om met minder problemen te leven.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.T.J. van der Eerden
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Odion

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Purmerend (regio Noord-Holland).