In Zuid-Holland-Zuid willen MEE Drechtsteden, Vivenz en de Dienst Gezondheid & Jeugd samen de ernstige (ggz)problemen eerder proberen te signaleren om sneller op te kunnen schalen naar oggz specialisten en af te schalen naar specialistische ondersteuning. Een goed functionerende werkwijze om te signaleren en op te schalen waar nodig, helpt in preventieve zin om verward gedrag te voorkomen of om effectiever en efficiënter passende ondersteuning te organiseren.
Het doel van dit project is het bieden van de noodzakelijke ondersteuning van inwoners met (complexe) hulpvragen.
In het project werken de partijen samen aan het trainen in verschillende methoden en aan het toepassen van methoden om te evalueren wat effectief en efficiënt is.
Er werd specifiek in deze pilot samengewerkt op de complexe vraagstukken waar risico voor escalatie was; escalatie bijvoorbeeld door huisuitzetting, angst voor uit huis plaatsen kinderen, effecten van verslaving. De ge-escaleerde situatie is er een die vaak bij het Meldpunt Zorg & Overlast terecht komt).
Het idee was, dat door eerder psychiatrische deskundigheid in te zetten, casuïstiek effectiever aangepakt kan worden. In dit rapport staat casuïstiek beschreven, ervaringen uit de pilot en advies over vervolg. In de pilot werden methoden van beide professionals gebruikt bij analyse van de vraag en het werkelijk ondersteunen van de cliënt. Er werd ook een ZRM ingevuld bij iedere cliënt. Hiermee is geprobeerd een beeld te geven van leefgebieden, die met een lage score, mogelijk voorspellend zijn voor complexe problematiek of waarvoor een specifieke aanpak nodig is om de problemen op te lossen.