Mobiele menu

Positief Bekeken! Wat gaat er goed en hoe dit te benutten?

Projectomschrijving

Wat en waar

Binnen GGzE centrum Autisme is aandacht voor de sterke kanten van haar cliënten. Het bestaande aanbod van het centrum Autisme is echter alleen gericht op beperkingen en niet op talenten. De Denktank Autisme is met het idee gekomen om het aanbod aan te vullen.

Doel

Het ontwikkelen van een cursus voor en door cliënten. Deze cursus focust op die zaken die goed gaan bij cliënten, het (her)ontdekken van persoonlijke kwaliteiten en mogelijkheden en hoe zij dit kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

De doelgroep bestaat uit alle cliënten van GGzE centrum Autisme. Deze cliënten zijn volwassenen met een normale tot hoge begaafdheid en autisme spectrum stoornis.

Werkwijze

Het projectteam bestaat uit 3 ervaringsdeskundigen, daaromheen is een klankbordgroep van experts welke gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven. De training zal in co-creatie met cliënten vorm gegeven worden.

Resultaten

In het project Positief bekeken! is een training ontwikkeld voor en door cliënten van GGzE centrum autisme. Begonnen is met een quick scan van literatuur. Deze quick scan heeft geresulteerd in een literatuurverslag. Om de verwachtingen van de doelgroep te peilen heeft een focusgroep bijeenkomst plaats gevonden.
Vervolgens is gestart met het ontwikkelen van de training, er is een uitgebreid draaiboek opgesteld waarin per bijeenkomst de inhoud van de sessie, de werkvorm en opdrachten staan beschreven. Ook is er een ehealth module gerealiseerd. Deze ehealth module is wegens voortschrijdend inzicht vervangen door een cursusboek. Tenslotte is de training inhoudelijk getest via een cliëntenpanel. Ten behoeve van dit project is een klankbordgroep van experts opgezet die in 3 bijeenkomsten is geraadpleegd.

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het doel van het subsidietraject is het ontwikkelen van een cursus voor en door cliënten van het centrum Autisme van de GGzE. Deze cursus zal zich richten op het identificeren van persoonlijke kwaliteiten/mogelijkheden van cliënten en hoe deze te benutten. De cursus zal ontwikkeld en gegeven worden door 2 ervaringsdeskundigen. Het bestaande aanbod van het centrum Autisme is gericht op beperkingen en niet op talenten. Van hieruit is de cursus een aanvulling op het huidige aanbod. Met deze cursus wordt onder meer beoogd aandacht te besteden aan sterke en positieve kanten van het leven met ASS en de empowerment van de doelgroep. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van de herstelbeweging die het vinden van de eigen kracht ten behoeve van het persoonlijk herstelproces in een hoog vaandel heeft staan (HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie. Boevink, 2017). De idee voor dit project is voortgekomen vanuit de Denktank Autisme. De Denktank betaat uit 10 ervaringsdeskundigen met autisme en 2 professionals. De Denktank ontwikkelt nieuwe initiatieven voor de inzet van ervaringsdeskundigen en heeft een adviserende en uitvoerende rol. In de afgelopen 10 jaar heeft de Denktank Autisme zeer goede samenwerkingsrelaties opgebouwd met zowel cliënten als zorgprofessionals binnen het centrum Autisme. Deze samenwerkingsrelaties zullen in dit project benut worden. Het streven is de in dit traject te ontwikkelen cursus als regulier aanbod te gaan aanbieden binnen het centrum Autisme van de GGZE. Het centrum beschikt over ervaringsdeskundigen die deze cursus op vrijwillige basis kunnen aanbieden. Tevens beschikt het centrum over de benodigde accommodatie. De cursus zal zo ingericht worden dat cursisten na het volgen hiervan in staat zullen zijn deze zelf te geven. Ook zal de GGzE zich inspannen om in de cursus geïdentificeerde kwaliteiten daadwerkelijk te helpen verzilveren. Bijvoorbeeld door aanbod van vrijwilligerswerk. De cursus en de materialen zullen breder beschikbaar worden gesteld zowel binnen als buiten de GGzE. Daarnaast willen wij de opgedane kennis en ervaringen van de cursus breder delen binnen en buiten de organisatie door het geven van workshops, spreken op congressen en symposia, publicaties en interviews in relevante media en informatie op de website van de GGzE. Indien gebruik gemaakt zal worden van data vanuit de groep(en) zal deze geanonimiseerd worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. van den Meerakker
Verantwoordelijke organisatie:
Eindhoven Mental Health Care

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Eindhoven (regio Oost-Brabant).