Mobiele menu

Fijn wonen in de Beerenbroeckbuurt, vervolg (Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam)

Projectomschrijving

Doel

Het doel van het project is om ervoor te zorgen dat de Beerenbroeckbuurt voor iedereen een fijne buurt is om te wonen. De buurt is een zogenaamde verweesde buurt in Amsterdam Nieuw West. Het project richt zich op het ontwikkelen van een “buurtmakers” aanpak als manier om “de participatiesamenleving” te ontwikkelen. De buurt is een belangrijke plek waar (nieuwe) verbindingen en netwerken kunnen worden gevormd. Daarnaast wordt ook geconstateerd dat er een andere manier van werken nodig is om deze inclusieve buurten te kunnen ontwikkelen. Het vraagt om een hybride aanpak. Enerzijds werken vanuit de (kwetsbare) bewoner met zijn toekomstplan en de ondersteuning die hij nodig heeft bij het maken en uitvoeren hiervan en anderzijds het versterken van de kracht in de buurt. Dat vraagt inzet van alle partijen die in de buurt aanwezig zijn: (WLZ)zorg, welzijn, woningbouw, sportclub. Het gaat niet om het creëren van aanbod, maar om het ondersteunen van de ideeën van de buurtbewoners.

Werkwijze

In dit project wordt de “buurtmakers werkwijze” ontwikkeld. Hiervoor is nog een ontwikkelslag nodig: meer toekomstplannen maken met kwetsbare buurtbewoners en het versterken van de (nieuwe) verbindingen in de buurt door bijvoorbeeld “straatjutten”. Het is voor de professionals een nieuwe manier van werken en het vraagt van de buurt om zich open te stellen voor kwetsbare buurtbewoners. Bij een inclusieve samenleving hoort immers de bereidheid om te accepteren dat deze mensen net zo goed thuishoren in de gemeenschap. Dat gaat niet vanzelf, hier wordt aan gewerkt door de kracht van de buurt te versterken.

Resultaten

In 2 jaar tijd is de “buurtmakers aanpak” ontwikkeld en (deels) geïmplementeerd. Met een Doe-team (zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en buurtbewoners) gaat het project proactief de buurt in om bij alle buurtbewoners te zoeken naar haakjes voor verbinding en ontmoeting: de “straatjutten”. Iedereen mag meedoen (ook de bewoners uit de zorgorganisaties in de buurt) en daar waar nodig ondersteunt het Doe-team initiatieven en ideeën. De regie ligt bij de buurtbewoners. Het idee om toekomstplannen te maken (de andere pijler van de buurtmakers aanpak) kwam nog te vroeg. Buurtbewoners stonden daar nog niet voor open, zij wilden eerst verbinding en ontmoeting en niet meteen over hun toekomst nadenken. In de 2 jaar tijd zijn er mooie netwerken tot stand gekomen en hebben buurtbewoners initiatieven uitgewerkt. Door structurele financiering van stadsdeel Nieuw West zal in 2021 het Doe-team aanwezig blijven in de Beerenbroeckbuurt.

Producten

Titel: "De buurt voelt wat meer thuis", de buurtmakers van de Beerenbroeck
Auteur: Irma Vroegop en Laura Jansma
Link: https://drive.google.com/drive/u/0/my-drive

Verslagen


Eindverslag

De doelstelling van het project is om voor iedereen in de buurt de de Beerenbroeckbuurt een fijne buurt te laten zijn om te wonen. Deze buurt is een zogenaamde “verweesde buurt” in Amsterdam Nieuw-West. In twee jaar tijd hebben we met buurtbewoners en het "Doe-team" de “buurtmakersaanpak” ontwikkeld en (deels) geïmplementeerd.
We gaan met het Doe-team(zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en buurtbewoners) pro-actief de buurt in om bij alle buurtbewoners te zoeken naar haakjes voor verbinding en ontmoeting: het straatjutten. Iedereen mag meedoen (ook de bewoners uit de zorgorganisaties in de buurt) en daar waar nodig ondersteunt het Doe-team initiatieven en ideeën; de regie ligt bij de buurtbewoners.
Het idee om toekomstplannen te maken (de andere pijler van de buurtmakersaanpak) kwam nog wat te vroeg, buurtbewoners staan daar nu nog niet voor open, zij willen eerst verbinding en ontmoeting en niet meteen al over een plan voor hun toekomst nadenken.
In de twee jaar tijd zijn er mooie netwerken tot stand gekomen en hebben buurtbewoners initiatieven uitgewerkt. Door een structurele financiering van stadsdeel Nieuw-West gaan we in 2021 gewoon door met het "Doe-team" in de Beerenbrouckbuurt. Ontmoeten, verbinden, wensen en verlangens achterhalen en dan (samen) de drempel over!

Samenvatting van de aanvraag

Het project fijn wonen in de Beerenbroeckbuurt heeft in 2019, mede door subsidie van ZONMW, verder vorm gekregen. Het project richt zich op het ontwikkelen van een “buurtmakers” aanpak als manier om “de participatiesamenleving” te ontwikkelen. De kernvraag die aan dit project ten grondslag ligt is: hoe ontwikkel je inclusieve wijken waar iedereen naar vermogen bijdraagt. In de eindrapportage “op weg naar een persoonsgerichte aanpak” wordt het belang van buurtgericht werken bevestigd; dat is dé plaats waar steunstructuren aangeboord kunnen worden voor een passende oplossing. Deze conclusie wordt ook onderschreven door de ervaringen van de eerste periode van het Beerenbroeck project. De buurt is een belangrijke plek waar (nieuwe) verbindingen en netwerken kunnen worden gevormd. Daarnaast wordt ook geconstateerd dat er een andere manier van werken nodig is om deze inclusieve buurten te kunnen ontwikkelen. Het vraagt om een hybride aanpak. Enerzijds werken vanuit de (kwetsbare) bewoner met zijn toekomstplan en de ondersteuning die hij nodig heeft bij het maken en uitvoeren hiervan en anderzijds het versterken van de kracht in de buurt. Dat vraagt inzet van alle partijen die in de buurt aanwezig zijn (WLZ)zorg, welzijn, woningbouw, sportclub. Het gaat niet om het creëren van aanbod maar om het ondersteunen van de ideeën van de buurtbewoners. In dit project wordt de “buurtmakerswerkwijze” verder ontwikkeld. Hiervoor is nog een ontwikkelslag nodig: meer toekomstplannen maken met kwetsbare buurtbewoners en het versterken van de (nieuwe) verbdinginen in de buurt door bijvoorbeeld straatjutten. Het is voor de professionals een nieuwe manier van werken en ook van de buurt vraagt het om zich open te stellen voor kwetsbare buurtbewoners. Bij een inclusieve samenleving hoort immers de bereidheid om te accepteren dat deze mensen net zo goed thuishoren in de gemeenschap. Dat gaat niet vanzelf, daar werken we aan door de kracht van de buurt te versterken. We hebben gemerkt dat een jaar te kort is, we zijn op de goede weg, maar hebben nog meer tijd nodig om tot een werkwijze met draagvlak te komen. De buurtmakerswerkwijze past goed bij verschillende ontwikkelingen die de afgelopen jaren in Amsterdam hebben plaatsgevonden om te komen tot een inclusieve samenleving. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de werkwijze Anders Kijken Anders Doen voor professionals , de ontwikkeling van een nieuwe werkwijze voor de nieuwe buurtteams in Amsterdam per 1-1-2021, de ontwikkeling van Welzijn op recept etc. Allemaal bouwstenen die uitgaan vanuit talenten en mogelijkheden van bewoners. Een eerste idee is om deze ontwikkelingente bundelen en aan Sigra (samenwerkingsverband van zorg en welzijnsorganisaties in Amsterdam) aan te bieden waarbij zij de hoeder van de ontwikkelde werkwijzen zijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638017001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J. Driessen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Philadelphia Zorg