Projectomschrijving

Psychische hulp zoeken is nog steeds een taboe op Curaçao, terwijl minstens 1 op de 4 vroeg of laat met een psychisch probleem kampt. De aangeboden hulpverlening komt vaak laat of helemaal niet. Mensen wachten te lang om hulp te zoeken, tot er ernstige klachten zijn.

Gemeenschappelijke basis

Om tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag te komen, dient het veld georganiseerd te zijn. Er is behoefte aan ‘common knowledge’, een soort gemeenschappelijke basis waar iedereen iets aan heeft en wat iedereen kan leren toepassen of gebruiken, maar dat tegelijkertijd uitdagend is en meerdere doeleinden dient.

Doel

In dit kader wordt het voorstel gedaan om Mental Health First Aid (MHFA) te introduceren op Curaçao. Door MHFA hier op Curaçao als insteek te gebruiken, is de verwachting dat gesprekken rondom het onderwerp op gang komen. Op deze manier kan informatie makkelijker beschikbaar worden gemaakt wat uiteindelijk bijdraagt aan het traject om tot een regionale aanpak voor mensen met verward gedrag te komen.

Resultaten

Mental Health First Aid (MHFA) heeft de juiste aandacht getrokken op Curaçao. Het was een goede keuze om deze training te kiezen en om de samenwerking tussen de verschillende GGz spelers in het veld te stimuleren. Er is een breed netwerk ontstaan van medewerkers vanuit instituten, stichtingen en organisaties, die nu gezamenlijk de groeiende groep van personen met verward gedrag willen ondersteunen.

Door verschillende disciplines bij elkaar te zetten werd duidelijk naar voren gebracht hoe hoog de nood is. Men kreeg van elkaar te horen welke problemen en knelpunten zijn ervaren binnen hun eigen organisaties, en werd het mogelijk gezamenlijk bepaalde aanpak te bespreken.
Dit is eerder niet mogelijk geweest aangezien ieder op zich en vanuit een eigen kader bezig was met zijn eigen stukje “zorg”. MHFA heeft deze “hobbel” weggenomen en is zeker een tool om in te zetten om individuele groepen hulpverleners met elkaar te verbinden.

 

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor het opstellen van een plan van aanpak voor een sluitende aanpak van verward gedrag en het opzetten van een samenwerkingsverband. Werkt u ook een samen met andere organisaties aan een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag en hun omgeving? Dan komt u misschien ook in aanmerking voor subsidie.

Bekijk de subsidiemogelijkheden

   

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website