Mobiele menu

Een Open Dialoog met Verwarde Patienten.

Projectomschrijving

Doel

Ervaringsdeskundigen en behandelaren van GGZ inGeest hebben 2 dagen training gekregen in de Emotional-CPR methodiek. De training werd gegeven door Daniel Fisher en Oryx Cohen, prominente aanjagers van de herstelbeweging in de Verenigde Staten. Enthousiasme om deel te nemen leidde tot een extra training, waarin drie deelnemers van de eerste cursus werden opgeleid als trainer.

Werkwijze

Er werd geoefend met het maken van een verbinding door het gevoel te laten spreken, door middel van ‘Real Play’. Hierdoor werd geoefend met contact maken, oplossingen aandragen en gespreksvoering.

Resultaten

Er was een zichtbaar verschil bij de zorgvragers wanneer zij tegemoet getreden werden door Emotional-CPR methodiek of door een meer traditionele wijze van zorgverlening. De zorgvragers voelden zich gehoord en gevalideerd. De evaluaties van de training waren zeer positief: contact maken ging beter, men voelde zich minder belast met het idee als hulpverlener oplossingen te moeten aandragen en hulpverleners en zorgvragers kwamen echt tot een open dialoog.

Het enthousiasme van de participanten is doorgedrongen tot collega’s die ook getraind willen worden. Naar verwachting kunnen in de toekomst meerdere volleerde trainers binnen en buiten GGZ inGeest deze methodiek verder uitdragen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Zonmw heeft de Emotional-CPR training voor ervaringsdeskundigen en behandelaren van GGZ inGeest mogelijk gemaakt. Deze methodiek, ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, roept op tot het gebruik van eigen ervaringen als respons op het verhaal van de patiënt. In de GGZ wordt steeds meer gewerkt met ervaringsdeskundigen vanuit het idee dat het werken met eigen ervaring maakt dat de behandeling meer gelijkwaardig wordt en de patiënt zich meer begrepen en empowered voelt. Maar werken met eigen ervaring, hoe doe je dat? Deze Emotional-CPR training gaf daar handvatten voor: de hulpverlener draagt niet een antwoord of oplossing aan maar luistert, geeft ruimte, en maakt vervolgens de connectie door te reflecteren op welke eigen emoties opgeroepen worden. De hulpvrager voelt zich gehoord en gesterkt door de gezamenlijkheid die geschapen is in het gesprek. Deze methodiek beoogt het hulpverlenen vanuit openheid en het maken van contact, in plaats van het hulpverlenen vanuit een expertise over ziekte. Het was daarmee vooral voor de behandelaren een uitdaging om, anders dan zij geleerd hebben, niet hun expertise, maar de ervaring van de hulpvrager, centraal te stellen. Maar wanneer dit lukte zagen we in de training hulpvragers die zich gehoord voelden. Op grotere schaal geeft deze training een opening naar een minder hiërarchische GGZ.
De uit de Verenigde Staten overgekomen trainers gaven de deelnemers de mogelijkheid om te trainen als trainers. Drie deelnemers zijn inmiddels in training om Emotional-CPR trainer te worden en zo deze methodiek verder te verspreiden ten einde een bijdrage te gaan leveren aan een nieuwe, meer gelijkwaardige, GGZ.

Samenvatting van de aanvraag

Dit project betreft het organiseren van een training voor ervaringsdeskundigen en behandelaren van GGZ inGeest in de eCPR/Open Dialoog methodiek. Deze methodiek is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, en roept op tot de inzet van eigen ervaringen als respons op het verhaal patiënt. De communicatie is gericht op het zoeken naar een gemeenschappelijke taal die de betekenis van de verwarring van de patiënt in crisis verheldert. Dit betekent dat de patiënt een gelijke gesprekspartner blijft, ook wanneer deze in verwarring verkeert. Deze methodiek doet het gevoel van veiligheid van de patiënten toenemen, waardoor patiënten sneller kunnen herstellen. Opnames kunnen zo voorkomen of verkort worden. De training is voor ervaringsdeskundigen en behandelaren van de kliniek Bocholtstraat, de Nieuwe Valerius kliniek en verschillende FACT teams. De ervaringsdeskundigen slaan de brug tussen de patiënt, familie en behandelaren. Zij brengen een cultuur mee die ook voor de behandelaren de weg effent voor het inzetten van eigen ervaring in de behandeling, en daarmee voor het toepassen van de methodiek van eCPR/Open Dialoog. Na deze tweedaagse training zullen binnen deze locaties de zorgafstemmingsgesprekken met de patiënt en diens systeem volgens de Open Dialoog methodiek gevoerd worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met het afschaffen van de traditionele overdracht (waar alleen behandelaren aan tafel zitten), zodat er steeds minder over patiënten en steeds meer mét patiënten gesproken wordt. In de nieuwe vorm zullen patiënten bij deze overdracht zijn en zal deze samen met hun gedaan worden. Kern van de visie van GGZ inGeest is het bevorderen van herstel, daartoe zijn ook tal van ervaringsdeskundigen in dienst getreden. Met de eCPR/Open dialoog training wordt deze cultuuromslag waarbij de patiënt de specialist is op het gebied van eigen herstel bestendigd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Y. de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
GGZinGeest

Contactgegevens projectleider

E-maily.devries@ggzingeest.nl
Telefoon: 06 10 98 52 80

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Amsterdam (regio Amsterdam).