Projectomschrijving

De Levende Casus is een project van filmmaker Bas Labruyère en sociaal ondernemer Maarten Muis. Beiden hebben hun sporen verdiend in het maken van voorlichtings- en trainingsmateriaal vanuit ervaringsdeskundig perspectief. Bas heeft met de film Verloren Jaren over zijn psychose een groot publiek bereikt.

Doel

In dit project gaan we de situatie waarin Bas terecht is gekomen uitbeelden in een korte documentaire. Met dit verhaal zullen studenten Social Work op verschillende Hogescholen voorgelicht worden hoe iemand door pech in een situatie van schulden en dakloosheid kan komen. Dat is wat Bas overkomen is. De film laat ook zien hoe het systeem van welzijn en zorg werkt en hoe dat door  ervaringsdeskundigen ervaren wordt. Er wordt aangegeven wat er te leren valt uit het proces wat Bas doormaakt.

Dit project is een onderdeel van een multimediaal project dat Stichting Verloren Jaren ontwikkelt als vervolg op de succesvolle film van Bas.

Resultaten

Het project De Levende Casus heeft de indringende documentaire ‘Dit is geen Psychose’ opgeleverd. Hierin vertelt filmmaker Bas Labruyère zijn ervaringen met thuisloosheid, verslaving en psychotische symptomen. Daarnaast maakt de documentaire duidelijk hoe belangrijk de steun van lotgenoten is in de fase van toenemende misère. Deze film is geproduceerd om getoond te worden op Hogescholen, zoals in het lesprogramma van Social Work.

Het doel van het maken van deze film is om toekomstige en huidige hulpverleners kennis te laten maken met het ervaringsdeskundig perspectief en tonen wat peersupport kan betekenen. De film en het lesprogramma, waarin Bas in gesprek gaat, geven inzicht hoe en wanneer iemand aan de grond zit en het initiatief neemt om met peersupport en professionele hulp te herstellen.

De film is op deze website te bekijken en Bas Labruyère is via deze website te vragen voor gastlessen.

 

 

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Bekijk het overzicht van alle projecten

   

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website