Mobiele menu

Continueren, transformeren en borgen van triage en passende zorg/vervoer bij verward gedrag (deel 2, uitvoering)

Projectomschrijving

Rotterdam heeft verschillende subsidies ontvangen voor het versterken van melding, triage en passend vervoer voor mensen met verward gedrag. Dit project betreft de 4e fase ten behoeve van het overkoepelende project ‘Triage, passende zorg en vervoer bij verward gedrag’.

Doelstelling

Dit project is gericht op het transformeren en borgen van de functie van het Meldpunt GGZ, inclusief het aanvullende vervoer, als onderdeel van de keten. Na afloop van dit project moet de functie van het Meldpunt GGZ en het vervoer voor mensen met verward gedrag zowel inhoudelijk als financieel geborgd zijn.

Het doel van deze subsidie is het bestendigen van: 

  • de samenwerking die binnen het project tussen alle partners ontstaan is;
  • de functie van het Meldpunt GGZ als onderdeel van de keten;
  • de werkprocessen en afspraken die rondom het Meldpunt GGZ georganiseerd en gemaakt zijn.

Integreren in de APH-triagefunctie

Begin september 2019 wordt de functie van het meldpunt en het vervoer integraal onderdeel van de acuut psychiatrische hulpverlening (APH) triagefunctie. Wanneer het meldpunt onderdeel uitmaakt van een bredere structuur waar verschillende ketens op aansluiten, is een sluitende aanpak in de toeleiding naar zorg en passend vervoer voor personen met verward gedrag echt mogelijk.

Resultaten

In deze slotfase van het project is gewerkt aan het bestendigen van de samenwerking, de meldfunctie en de werkprocessen die in eerdere fasen zijn ontwikkeld. Het Meldpunt GGZ is integraal onderdeel geworden van de APH-triagefunctie van de betrokken ggz-aanbieders. Het is daarmee zowel inhoudelijk als financieel geborgd. Het vervoer is gekoppeld aan de APH.

Door het uitblijven van een nieuw beleidskader en structurele financiering vanuit het rijk, kon verdere borging nog niet plaatsvinden en is het project met 1 jaar verlengd. Medio februari 2020 is de vervoerder echter failliet gegaan. Toen is besloten om op duidelijkheid vanuit het Ministerie van VWS te wachten. Uiteindelijk bleek dat het vervoer blijft voorbehouden aan de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV). Daarom is besloten om de resterende maanden van 2020 geen andere alternatieve vervoerder meer in te zetten. De samenwerking is vervolgens succesvol geborgd bij de Expertisegroep Acute Psychiatrie, verbonden aan het ROAZ.

Verslagen


Eindverslag

In deze slotfase van het project is gewerkt aan het bestendigen van de samenwerking, de meldfunctie en de werkprocessen die in eerdere fasen van het project zijn ontwikkeld.

Het Meldpunt GGZ is integraal onderdeel geworden van de APH (Acute Psychiatrische Hulpverlening)-triagefunctie van de betrokken GGZ-aanbieders. Het is daarmee zowel inhoudelijk als financieel geborgd. Het vervoer is gekoppeld aan de APH. Door het uitblijven van een nieuw beleidskader en structurele financiering vanuit het rijk, kon verdere borging nog niet plaatsvinden en is het project met één jaar verlengd. Medio februari 2020 is onze vervoerder echter failliet gegaan. Toen is besloten om op duidelijkheid vanuit het Ministerie van VWS te wachten. Uiteindelijk bleek dat het vervoer blijft voorbehouden aan de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV). Daarom is besloten om de resterende maanden van 2020 geen andere alternatieve vervoerder meer in te zetten. De samenwerking is vervolgens succesvol geborgd bij de Expertisegroep Acute Psychiatrie, verbonden aan het ROAZ.

Samenvatting van de aanvraag

Deze subsidieaanvraag is ten behoeve van de vierde en laatste fase in het overkoepelende project ‘Triage, passende zorg en vervoer voor personen met verward gedrag’. Het is een vervolg op de eerdere pilots in deze regio, gesubsidieerd vanuit het ‘Actieprogramma lokale initiatieven mensen met verward gedrag’ van ZonMw. Deze subsidieaanvraag gaat over het bestendigen van: - de samenwerking die binnen het project tussen alle partners ontstaan is; - de functie van het Meldpunt GGZ als onderdeel van de keten; - en de werkprocessen en afspraken die rondom het Meldpunt GGZ georganiseerd en gemaakt zijn. Na afloop van dit project moet de functie van het Meldpunt GGZ zowel inhoudelijk als financieel geborgd zijn in de bredere structuur van de acute psychiatrie. Er is voor gekozen om het Meldpunt GGZ integraal onderdeel te maken van de APH (Acute Psychiatrische Hulpverlening)-triagefunctie die GGZ-aanbieders inrichten in het kader van het Voorlopig Model Melding en de Generieke Module Acute Psychiatrie. Er wordt subsidie aangevraagd voor de laatste acht maanden van 2019 voor het transformeren van de functie van het meldpunt inclusief het aanvullende vervoer als onderdeel van de keten en voor de borging van deze definitieve werkwijze. Begin september 2019 vindt de daadwerkelijke transformatie plaats van de functie van het meldpunt inclusief het aanvullende vervoer tot een integraal onderdeel van de APH-triagefunctie. Deze periode staat in het teken van het soepel laten verlopen van de overgang en het werkproces daarna. De laatste maanden van 2019 staan in het teken van borging. Wanneer de functie van het meldpunt onderdeel uitmaakt van een bredere structuur waar verschillende ketens op aansluiten, is een sluitende aanpak in de toeleiding naar zorg en passend vervoer voor personen met verward gedrag echt mogelijk.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380400171
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. van Viegen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Rotterdam