De community-aanpak in Maastricht-Heuvelland heeft als doelen:
Het project heeft betrekking op de bouwstenen 2 en 3 en is opgedeeld in 3 samenhangende onderdelen
In de regio Maastricht-Heuvelland is in samenwerking met de Welzijnsorganisatie Trajekt in de loop van het project een tiental buurtdialogen over ‘personen met verward gedrag’ georganiseerd. Hiertoe werd de film “Ik wist niet dat je met die mensen kon praten” gebruikt als instrument. De inhoud van de buurtdialoog werd met bewoners van het plaatselijke buurtnetwerk voorbereid waardoor de dialoog werd toegespitst op de specifieke vraag van de buurt. Ervaringsdeskundigen, bewoners, ondernemers, en professionele samenwerkingspartners uit de buurten namen deel aan deze dialoogsessies.
Als vervolg op de dialogen is er per buurt een factsheet opgesteld waarmee de buurten zelf aan de slag kunnen. Een meldkaart waarin buurtbewoners terug kunnen vinden bij wie en wanneer ze hulp moeten inschakelen, afgestemd op de behoefte van de buurt. De dialogen leveren meer inzicht op in verward gedrag, ze vergroten het begrip voor mensen met verward gedrag, mensen weten beter bij wie ze met vragen terecht kunnen en de samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers en professionals is verbeterd.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.