Projectomschrijving

Het komt regelmatig voor dat een cliënt met verward gedrag niet zelfstandig kan terugkeren naar de ggz-instelling waar deze verblijft. Er is dan een verhoogd risico op ernstig nadelige gevolgen voor de gezondheid en de persoonlijke veiligheid van de cliënt.

Doel

Het project ‘Cliënt Vinder’ beoogde cliënten met verward gedrag tijdig te vinden met een cliënt smartwatch met GPS en ze vervolgens op passende wijze naar de instelling te vervoeren. Met meer bewegingsvrijheden en meer zorg en veiligheid op maat wordt de kwaliteit van bestaan voor cliënten vergroot.

Samenwerking

Het project werd door Stichting Bestaanskracht (opgericht door familie van een cliënt) samen met Parnassia, Cliëntenraad, Familieraad, de Technische Universiteit Delft, JLM Taxi, cliënten en hun naaste familie uitgevoerd bij Parnassia in Den Haag.

Resultaten

Met de Miles smartwatch met speciale sluiting kunnen cliënten veilig op pad. Het heeft GPS, een belfunctie en toont de route en locatie. Met Miles kan de cliënt bellen naar de afdeling of familie. Als het niet goed gaat, kan de paniekknop gebruikt worden. De afdeling krijgt dan een alarmmelding. De afdeling krijgt ook een alarm als de cliënt buiten een afgesproken gebied komt, niet op tijd terug is of als het horloge niet meer om de pols zit. De afdeling kan contact opnemen met de cliënt en zo nodig de cliënt met passend vervoer ophalen.

De privacy van de cliënt is gewaarborgd. Miles mag alleen worden gebruikt als de cliënt er mee instemt. Met Miles krijgen cliënten meer bewegingsvrijheden, zorg op afstand, veiligheid op maat en grip op herstel.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Uitgelicht

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website