Mobiele menu

Borging Crisiskaart Hollands Midden

Projectomschrijving

Achtergrond

Stichting Lumen en Stichting Kernkracht werken als regionale cliëntenorganisaties samen in de regio Hollands Midden (19 gemeenten). Samen ondersteunen zij mensen in hun herstel en participatie, dit doen zij onder andere met trainingen, inloopactiviteiten, ondersteuning en voorlichting.

Doel

Het hoofddoel van het project Crisiskaart is het bieden van passende zorg en ondersteuning aan mensen met verward gedrag in crisis. De Crisiskaart dient als middel om de rust en veiligheid voor de persoon en naasten te versterken. Daarnaast werkt de Crisiskaart voor professionals als een informatiebron voor een grotere veiligheid en rust voor alle betrokkenen. De Crisiskaart is door zijn methodiek een schakel binnen de keten van zorg rondom personen met risico op een crisissituatie.

Resultaten

In 2018 is er een herstart gemaakt met het project Crisiskaart dankzij financiering van ZonMw. Het is een belangrijke aanzet om de Crisiskaart breed beschikbaar te stellen voor mensen met een crisisgevoeligheid. Crisiskaarthouders (en hun naasten) zijn positief en worden in een noodsituatie sneller en naar hun eigen wens geholpen. Ook samenwerkingspartners en gemeenten zien de Crisiskaart als meerwaarde in het preventieve aanbod.

De Crisiskaart is opgenomen in de regionale aanpak personen met verward gedrag. Het belang van eigen regie en zelfredzaamheid van burgers wordt door de gemeenten onderkend en de Crisiskaart is in dit kader een uitstekend instrument.

Bekendheid over de Crisiskaart is van groot belang voor het creëren van meer betrokkenheid bij samenwerkingspartners en verwijzers, om voldoende potentiële kaartaanvragers te kunnen
bereiken. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt waar ook landelijk op moet worden ingezet.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In 2018 hebben de twee regionale cliëntenorganisaties stichting KernKracht en stichting Lumen Holland Rijnland hebben met een subsidie van ZonMW vormgegeven aan de implementatie van de Crisiskaart in Hollands Midden. Hierin zijn grotendeels de doelen bereikt. Helaas hebben we onvoldoende financiering gekregen voor de borging in 2019. KernKracht en Lumen willen dat de Crisiskaart geborgd wordt in alle 19 gemeenten in regio Hollands-Midden(regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland). In samenwerking met de gemeenten, verzekeraars en belangrijke ketenpartners willen we dit realiseren voor 2020 en daarna. Zodat de Crisiskaart voor een brede doelgroep beschikbaar is en blijft voor de toekomst. Belangrijk voor de borging toekomst In 2019 willen we meer de nadruk leggen op het maken van de kaarten/ crisiskaartplannen, het onder de aandacht houden van de Crisiskaart bij de ketenpartners en het door ontwikkelen en verbeteren van de samenwerking in de hele keten. Met dit vervolgproject willen we de continuïteit, groei en ontwikkeling verder voortzetten en borgen in de regio Hollands Midden. Het grootste belang dat er structurele financiering komt voor de Crisiskaart vanuit alle 19 gemeenten. Zodat huidige Crisiskaarthouders en potentiële cliënten, verzekerd kunnen zijn van de continuïteit van de dienstverlening. De kaarten moeten namelijk jaarlijks geactualiseerd en hulpdiensten continu voorgelicht worden over het feit dat hun cliënt mogelijk een Crisiskaart heeft die geraadpleegd moet worden. Maatschappelijke effecten Het welzijn van burgers evenals hun maatschappelijke participatie zijn belangrijke aandachtspunten van gemeenten en komen op allerlei manieren terug in de lokale beleidsdoelstellingen. Beleidsadviseurs en wethouders uit de diverse gemeenten hebben aangegeven dat de Crisiskaart potentieel een bijdrage levert aan het behalen van deze doelstellingen. Een positief effect op het gebied van welzijn ligt in het verlengde van het eerder beschreven effect op kwaliteit van leven. Wij gaan ervan uit dat borging van de Crisiskaart met overbruggingsfinanciering van ZONMW voor 2019 moet lukken voor de toekomst.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380230131
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. van Buren
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Kernkracht