Wij voelen de urgentie om tot een nieuwe aanpak van verward gedrag te komen.
In stapjes verbeteren we de kwaliteit van leven van bewoners met verward gedrag, terwijl de buurt beter op hen ingespeeld raakt. Dit leerproces resulteert in een aanpak voor heel Amstelveen. We verdiepen de samenwerking met cliënten, hun naasten en hun buurt.
Dit doen we door in 2 buurten gesprekken te voeren met cliënten over een ‘rijker leven’:
Met dit persoonlijk plan gaat de persoon aan de slag, daarbij begeleid door zijn coach.
De coaches nemen deel aan een leerkring met andere betrokkenen, waar we kennis en ervaring uitwisselen, kansen en belemmeringen oppakken, zorgen voor ontschotting en afstemming van het aanbod.
Ook creëren we een informatiepunt voor vragen over verward gedrag van buurtbewoners.
Dit pilotproject heeft belangrijke inzichten opgeleverd over onze nieuwe persoonsgerichte en wijkgerichte aanpak. Gebleken is dat tijd en experimenteerruimte nodig is om het eigenaarschap van de kwetsbare bewoner nog beter te koppelen aan de betrokkenheid van de gemeenschap en het vakmanschap van de professional. Inmiddels is een tweede project van start waarin alle partijen voortgaan op de ingeslagen weg.
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Hoe werk je aan een #inclusievewijk? Werkbezoek van ons, @MinBZK en @vngnieuws aan Amstelveen: zorg- en welzijnsorganisaties én een wooncorporatie helpen kwetsbare bewoners een goede buur te zijn en leren buurtgenoten omgaan met #verwardgedrag. https://t.co/FQ9SJ9RFoTpic.twitter.com/BcRHyddaAP
— ZonMw (@ZonMw) 28 februari 2019
Veel mensen die voorheen in een zorginstelling verbleven, wonen nu in de wijk. In Amstelveen bouwen zorg- en welzijnsorganisaties én een wooncorporatie samen aan een ‘inclusieve buurt’.
Lees het artikel over goed buurmanschap