Mobiele menu

actieonderzoek Capelle aan den IJssel

Projectomschrijving

Doel

In het kader van het project ‘Actieonderzoek Capelle aan den IJssel’ doen twee medewerkers van Welzijn Capelle actieonderzoek met als doel het doorontwikkelen van het advies- en hulppunt verward gedrag.

Advies- en hulppunt verward gedrag

Het advies- en hulppunt verward gedrag is een meldpunt waar Capellenaren terecht kunnen met signalen van en vragen over (mensen met) niet-acuut verward gedrag. In de praktijk worden rondom dit punt de nodige knelpunten opgemerkt die voortvloeien uit de huidige ontwikkelingen en trends in de samenleving. Denk hierbij aan de nieuwe privacywetgeving/AVG, intensievere samenwerking in de keten en wachtlijsten bij de ggz. Door middel van het actieonderzoek kunnen wij gedegen onderzoek doen naar deze vraagstukken en met de opgedane kennis een verbeterde werkwijze ontwikkelen en implementeren.

Het advies- en hulppunt verward gedrag is onderdeel het project ‘Uitbreiding expertise en ervaringsdeskundigheid over verward gedrag in de Sociaal Wijkteams’.

Resultaten

Het participatief actieonderzoek (PAR) heeft, door het actief betrekken van deelnemers met uiteenlopende functies, gezorgd voor een lerende sfeer over het thema verward gedrag op multidisciplinair niveau. Er zijn meer onderlinge samenwerkingen ontstaan, eveneens op hiërarchisch niveau. Binnen het aanmeldteam is een dialoog ontstaan en deze verwezenlijkt als fundament voor het bieden van ondersteuning bij telefonisch advies- en hulppunt (TAH) meldingen. Dit proces heeft bijgedragen aan professionalisering in attitude en profilering naar stakeholders. De volgende concrete resultaten zijn behaald:

  1. Er is gezamenlijke visievorming ontstaan waardoor er gewerkt is aan een meer sluitende aanpak
  2. Er is een nieuwe manier van rapporteren geïntegreerd ten behoeve van professionalisering
  3. Het bereik en de bekendheid van het TAH is vergroot binnen Capelle en de regio
  4. De kennis en vaardigheden van de aanmeldconsulenten omtrent verward gedrag is vergroot

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Ons project is erop gericht de expertise van de sociaal wijkteams op het gebied van verward gedrag verder uit te breiden. Met dit project wordt de aanpak van verward gedrag in de werkwijze van de sociaal wijkteams verankerd. Dit gebeurt door twee nog vrij nieuwe onderdelen nog beter in de werkwijze van de teams te integreren, namelijk (1) het advies- en hulppunt verward gedrag en (2) ervaringsdeskundigheid. 1.1 Sinds 1 januari 2019 wordt er bij Stichting Welzijn Capelle gewerkt met een advies- en hulppunt voor inwoners vanuit Capelle met signalen van niet-acuut verward gedrag. Om een effectief sluitende aanpak te creëren zijn er concrete tools en vaardigheden, lezen en meten van behaalde resultaten of belemmeringen, noodzakelijk om het hulppunt goed in te bedden in de praktijk. In de praktijk bemerken we n.l. de nodige knelpunten die voortvloeien uit de huidige ontwikkelingen en trends (waaronder de privacy/AVG, samenwerking in de keten, wachtlijsten).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380140481
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.D.F.M. de Graaff
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Capelle aan den IJssel