Mobiele menu

Aanstellen projectmanager voor planontwikkeling sluitende aanpak medisch geïndiceerd vervoer voor mensen met verward gedrag door de Regionale Ambulance Voorziening Ambulance Amsterdam (RAVAA)

Projectomschrijving

In 2014 is Ambulance Amsterdam gestart met een pilotproject Psycholance. Inmiddels rijdt de Pschycholance ruim 2 jaar en wordt deze door betrokkenen als waardevol bestempeld.

Ontwikkelpunten

Er zijn echter nog wel ontwikkelpunten die ter verbetering doorgevoerd kunnen worden, zoals:
  • de realisatie van het 24/7 beschikbaar zijn van de Psycholance voor acute meldingen
  • het beter inrichten van het bestelde vervoer van de Psycholance (zoals overplaatsingen)
  • alle medewerkers op de reguliere ambulance extra scholing geven in het omgaan met en het begeleiden van medisch geïndiceerde verwarde personen

Projectleider aanstellen

Om dit te realiseren, wordt in dit project  tijdelijk een projectleider aangesteld die zich, op basis van voortschrijdend inzicht, met de hiervoor benodigde planontwikkeling bezig zal houden.

Meer informatie

Informatie over de Psycholance in Amsterdam en de stand van zaken kunt u ook lezen op www.ambulanceamsterdam.nl.

Resultaten

Er is een passend plan van aanpak opgesteld met daarin een toekomstbestendige uitrol van het vervoer van verwarde personen door Ambulance Amsterdam. De Psycholance zal naast acute psychiatrie ook ingezet worden voor andere laagcomplexe zorgritten, waardoor er meerdere Psycholances/zorgambulances per dienst inzetbaar zijn.

24/7 inzet

In het 2de kwartaal van 2018 wordt gestart met 4 nachtdiensten om zo op termijn de 24/7 inzet te kunnen realiseren.

Opleiden verpleegkundigen

Om bovenstaande te realiseren kiest Ambulance Amsterdam ervoor om zelf verpleegkundigen en chauffeurs op te leiden in acute psychiatrie. De leerlijn acute psychiatrie is momenteel in de afrondende fase. De reguliere ambulance volgt uiteindelijk onderdelen van dit opleidingsplan om zich verder te bekwamen op het gebeid van acute psychiatrie.

Deelprojecten

Projecten waarin het plan van aanpak tot uitvoering wordt gebracht:

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Ambulance Amsterdam heeft de afgelopen periode een dedicated projectleider aangesteld die zich voltijd op het vervoer rondom verwarde personen heeft gestort en de visie van Ambulance Amsterdam heeft gedeeld in de verscheidene overlegstructuren en met ketenpartners. Er is een passend plan van aanpak opgesteld met daarin een toekomstbestendige uitrol van het vervoer van verwarde personen door Ambulance Amsterdam. De Psycholance zal naast acute psychiatrie ook ingezet worden voor andere laagcomplexe zorgritten, waardoor er meerdere Psycholances/zorgambulances per dienst inzetbaar zijn. In het 2de kwartaal wordt gestart met drie nachtdiensten om zo op termijn de 24/7 inzet te kunnen realiseren. Om bovenstaande te realiseren kiest Ambulance Amsterdam ervoor om zelf verpleegkundigen en chauffeurs op te leiden in acute psychiatrie. De leerlijn acute psychiatrie is momenteel in de afrondende fase. De reguliere ambulance volgt uiteindelijk onderdelen van dit opleidingsplan om zich verder te bekwamen op het gebeid van acute psychiatrie.

Samenvatting van de aanvraag

Management samenvatting Ambulance Amsterdam streeft ernaar om de in 2014 ingezette vernieuwing “Psycholance” uit te bouwen tot een 24/7 voorziening voor het acuut vervoer (1), ondersteund door een adequate voorziening voor het besteld vervoer (2) en een upgrading van het bekwaamheidsniveau van de reguliere ambulance, zodat ook de achtervang kwalitatief wordt verstevigd (3). Ambulance Amsterdam vraagt subsidie voor een betrokken en dedicated senior projectmanager die dit intensieve project gaat managen. De projectmanager ontwikkelt een plan en begeleidt de implementatie van een sluitende aanpak Passend Vervoer met medische indicatie voor personen met verward gedrag door de RAVAmbulance Amsterdam. De projectmanager vervult daarbij de rol van ‘linking pin’ naar de vele overlegstructuren en “tafels” waarbij wij als Ambulance Amsterdam zijn aangesloten. Hier moet hij of zij consensus verkrijgen en behouden over het RAV-werkproces binnen de keten en binnen Ambulance Amsterdam. Affiniteit met de psychiatrie is een voorwaarde. Door de rol van coördinator en verbinder van alle tafels en gespreksstructuren, krijgt de projectmanager een helicopterview en is hij in staat om het gehele project op alle fronten stevig, duidelijk en uniform te borgen. Via het stedelijk programma “Amsterdamse aanpak Personen met Verward Gedrag” en het wekelijks crisisoverleg is er verbinding met alle ketenpartners en cliëntvertegenwoordigers. Het project kent de volgende fasen en onderdelen: 1e kwartaal 2017 Subsidie verkrijging; werving en selectie projectmanager. 2e kwartaal 2017 Ontwikkelen plan met draagvlak binnen Ambulance Amsterdam en in de keten. 3e kwartaal 2017 Uitrol naar 24/7 dienstverlening acute Psycholance en borgen Psycholance besteld vervoer 08:00-24:00. 4e kwartaal 2017 Ontwikkelen scholingsplan vervoer verwarde personen voor de reguliere ambulancezorg.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Matena
Verantwoordelijke organisatie:
Ambulance Amsterdam