Prof. dr. E. (Eva) van Rooij (v), Hubrecht Institute
Genetische hartziekten die ontstaan door een foutje in het DNA worden gekenmerkt door allerlei ziekte drijvende veranderingen in het hart die bijdragen aan de progressie van de ziekte. Tot nu is er maar weinig bekend over de processen die hieraan bijdragen. De onderzoekers willen ontdekken wat er ten grondslag ligt aan deze veranderingen om zo mogelijk te kunnen helpen in de ontwikkeling van verbeterde therapieën.

Dr. Annette Schenck Radboudumc is gestart met haar Vici-onderzoek naar verstandelijke beperking en autisme. Deze vaak voorkomende aandoeningen zijn nog steeds onbehandelbaar en effectieve strategieën voor de ontwikkeling van medicijnen ontbreken tot nu toe. De onderzoekers gaan een evolutionair geconserveerde vorm van leren in de #fruitvlieg bestuderen om bevindingen vanuit dit diermodel een vertaling te maken naar medicijnen voor de behandeling van patiënten.

Meer informatie

In subsidieronde 2019/2020 zijn 6 Vici-projecten in het domein Medische Wetenschappen en Zorginnovatie vallen gehonoreerd. Op deze pagina vindt u een overzicht van de projecten die gestart zijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website